W czym tkwi sekret wyjątkowego smaku polskiego chleba?
Zapach świeżego chleba dla wielu jest miłym wspomnieniem albo czymś, bez czego trudno sobie wyobrazić początek dnia. Chociaż coraz więcej osób ma problemy z tolerancją glutenu, to i tak chleb ciągle jest bardzo popularny. Dlatego też mniejsze lub większe piekarnie mają wiernych klientów, którzy lubią dobrej jakości pieczywo. Powstaje pytanie, co takiego sprawia, że smak polskiego chleba jest jedyny i niepowtarzalny?
Z czego zrobiony jest chleb?
Chleb jest bardzo prostym produktem. Do jego wypieku potrzebne jest tylko kilka składników takich jak woda, mąka, sól, zakwas lub drożdże. Wykorzystywane są różnego rodzaju mąki, które determinują m.in. konsystencję miąższu. Patrząc na opakowanie mąki, można dostrzec jej typ. Jest to informacja jak bardzo zmielone i jak dobrze oczyszczone jest ziarno, z którego zrobiono daną mąkę. Oczywiście znaczenie ma też rodzaj wykorzystanego ziarna, jak np. pszenica, żyto czy orkisz. Kolejnym składnikiem chleba jest zakwas (pszenny lub żytni) albo drożdże. Dzięki nim chleb może wyrosnąć. Może się wydawać, że zakwas trudno otrzymać, ale dzięki fermentatorowi zakwasu wcale tak nie musi być. Zakwas to nic innego jak połączenie w odpowiednich proporcjach wody i mąki, które odstawione na odpowiedni czas fermentują dzięki obecności bakterii. Oczywiście nie może zabraknąć wody. Bez niej nie będzie chleba.
Przeczytaj również: Stół tnący jako ważny element rzemieślniczej linii do produkcji ciast i pieczywa
Skąd się bierze ten niepowtarzalny smak chleba?
Jak już to zostało wspomniane, najprostszy chleb można upiec zaledwie z kilku składników. Nie zmienia to jednak wyjątkowości tego rodzaju pieczywa. To chlebem i solą wita się nowożeńców lub gości. Chleb też traktowano kiedyś z wielkim szacunkiem. Nadal jednak pozostaje kwestia, co sprawia, że jego smak jest wyjątkowy, że firmy, takie jak BakerLink oferująca wyposażenie dla piekarni sprzedają swoje produkty piekarzom, by ci mogli wypiekać pieczywo cieszące się uznaniem. Można by powiedzieć, że wszystko. To, na jakiej glebie rosło ziarno. Jakiej jakości jest woda i w związku z tym, jak smakuje. Bardzo ważny jest też zakwas i jego ilość dodana do chleba. To on daje specyficzny, kwaśny posmak. Ilość użytych drożdży również ma znaczenie tak jak czas przygotowywania chleba. Niektóre chleby potrafią dojrzewać i wyrastać przed upieczeniem nawet całą noc. Nie można również zapomnieć o dodatkach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana