Artykuł sponsorowany

W czym tkwi sekret wyjątkowego smaku polskiego chleba?

W czym tkwi sekret wyjątkowego smaku polskiego chleba?

Zapach świeżego chleba dla wielu jest miłym wspomnieniem albo czymś, bez czego trudno sobie wyobrazić początek dnia. Chociaż coraz więcej osób ma problemy z tolerancją glutenu, to i tak chleb ciągle jest bardzo popularny. Dlatego też mniejsze lub większe piekarnie mają wiernych klientów, którzy lubią dobrej jakości pieczywo. Powstaje pytanie, co takiego sprawia, że smak polskiego chleba jest jedyny i niepowtarzalny?

Z czego zrobiony jest chleb?

Chleb jest bardzo prostym produktem. Do jego wypieku potrzebne jest tylko kilka składników takich jak woda, mąka, sól, zakwas lub drożdże. Wykorzystywane są różnego rodzaju mąki, które determinują m.in. konsystencję miąższu. Patrząc na opakowanie mąki, można dostrzec jej typ. Jest to informacja jak bardzo zmielone i jak dobrze oczyszczone jest ziarno, z którego zrobiono daną mąkę. Oczywiście znaczenie ma też rodzaj wykorzystanego ziarna, jak np. pszenica, żyto czy orkisz. Kolejnym składnikiem chleba jest zakwas (pszenny lub żytni) albo drożdże. Dzięki nim chleb może wyrosnąć. Może się wydawać, że zakwas trudno otrzymać, ale dzięki fermentatorowi zakwasu wcale tak nie musi być. Zakwas to nic innego jak połączenie w odpowiednich proporcjach wody i mąki, które odstawione na odpowiedni czas fermentują dzięki obecności bakterii. Oczywiście nie może zabraknąć wody. Bez niej nie będzie chleba.

Skąd się bierze ten niepowtarzalny smak chleba?

Jak już to zostało wspomniane, najprostszy chleb można upiec zaledwie z kilku składników. Nie zmienia to jednak wyjątkowości tego rodzaju pieczywa. To chlebem i solą wita się nowożeńców lub gości. Chleb też traktowano kiedyś z wielkim szacunkiem. Nadal jednak pozostaje kwestia, co sprawia, że jego smak jest wyjątkowy, że firmy, takie jak BakerLink oferująca wyposażenie dla piekarni sprzedają swoje produkty piekarzom, by ci mogli wypiekać pieczywo cieszące się uznaniem. Można by powiedzieć, że wszystko. To, na jakiej glebie rosło ziarno. Jakiej jakości jest woda i w związku z tym, jak smakuje. Bardzo ważny jest też zakwas i jego ilość dodana do chleba. To on daje specyficzny, kwaśny posmak. Ilość użytych drożdży również ma znaczenie tak jak czas przygotowywania chleba. Niektóre chleby potrafią dojrzewać i wyrastać przed upieczeniem nawet całą noc. Nie można również zapomnieć o dodatkach.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.