Z czego wynika renoma serów holenderskich?

Tuż obok Włochów i Hiszpanii, prawdziwą serową krainą jest Holandia. Wyroby mleczarskie tego kraju zachwycają podniebienia na całym świecie. Zarówno staranny proces produkcji, jak i wysokiej jakości składniki sprawiają, że holenderskie sery cieszą się wielką renomą nie od dziś. Wyroby mleczne wytwarzane na tych terenach od wieków, obecnie są łatwo dostępne w większości większych sklepów. Co sprawia, że sery z Holandii są tak popularne? Jak przebiega proces produkcji? Jakie rodzaje serów holenderskich kupuje się najczęściej?
Jak powstają najpopularniejsze sery holenderskie?
Chyba nie musimy nikomu przedstawiać goudy i edamu – serów holenderskich, wykorzystywanych do dań na zimno i na gorąco w wielu kuchniach świata. Oba sery należą do gatunku serów podpuszczkowych, objętych unijną listą serów regionalnych. Jak wyjaśnia sklep z produktami hiszpańskimi Corrida, wytwarzane są z mleka pasteryzowanego w procesie wytrącenia z mleka tłuszczu i białka w postaci podpuszczki, która następnie zostaje poddana dalszej obróbce. Podpuszczkę formuje się w bloki, kule lub kręgi, a następnie poddaje procesowi dojrzewania, który niekiedy trwa nawet kilkanaście miesięcy. Czym wyróżniają się te dwa rodzaje sera?
Gouda przyjmuje najczęściej formę płaskich kręgów pokrytych ochronną warstwą z czerwonego wosku. Proces dojrzewania trwający kilka tygodni pozwala uzyskać miękki i orzechowo-śmietankowy ser, który doskonale sprawdza się jako dodatek do dań na gorąco. Z kolei dłuższy czas dojrzewania sprawia, że smak jest bardziej wyrazisty, a konsystencja zwarta.
Edam to ser twardy lub półtwardy, który dojrzewa przez nawet kilka miesięcy. Ma łagodny i lekko słonawy smak. Wyróżnia się miękką, elastyczną, ale zwartą konsystencją. Idealny do pieczywa, sałatek i dań na ciepło.
Jakie rodzaje Goudy i Edamu można kupić?
Choć na półkach sklepów z łatwością można dostać oba rodzaje sera, nie warto ograniczać się do tradycyjnego wyrobu. Proponujemy nieco urozmaicone odmiany serów holenderskich, które dzięki zastosowaniu dodatkowych składników czynią smak sera wyjątkowym i intrygującym. Wśród naszych typów znajduje się między innymi gouda o smaku chorizo z czarnymi truflami, gouda z koziego mleka, gouda z czerwonym lub zielonym pesto, a także gouda z lawendą lub orzechami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Stil-Mas Zakład Przetwórstwa Mięsnego
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt woj. opolskie48-325 Ścinawa Mała, Rynek 66