Majonez bez tłuszczu – czy to możliwe?

Majonez raczej nie kojarzy się ze zdrowym dodatkiem do żywności. Sosy wytwarzane na bazie uczulających jajek i ogromnej ilości oleju są tłuste oraz wysokokaloryczne, a także nie nadają się dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Obecnie jednak na rynku można znaleźć znacznie zdrowsze zamienniki tradycyjnego majonezu, które są w dodatku stuprocentowo roślinne! W artykule odpowiadamy na pytanie, czy majonez bez tłuszczu naprawdę istnieje!
Zawartość tłuszczu w majonezie bez jajek
Tradycyjny majonez ma bardzo wysoką zawartość tłuszczu, a ponadto posiada w swoim składzie wiele innych niezdrowych składników. Majonez bez jajek natomiast wyróżnia się znacznie obniżoną ilością tłuszczu, a co za tym idzie – ma zdecydowanie mniej kalorii! Stworzenie dietetycznego sosu o pysznym smaku jest więc jak najbardziej możliwe.
Dzięki temu może być on spożywany bez wyrzutów sumienia przez osoby przebywające nawet na bardzo rygorystycznej, niskokalorycznej i zbilansowanej diecie, dbające o swoją sylwetkę lub uprawiające zdrowy tryb życia. Majonezy 40% i 20% tłuszczu są polecane również dla wegan oraz wegetarian, ponieważ nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.
Czy majonez bez tłuszczu jest zdrowy?
Majonez bez tłuszczu jest bardzo zdrowy i to nie tylko z powodu znacznie niższej kaloryczności. Jego skład zawiera wyłącznie roślinne, naturalne i nieuczulające składniki. Nie znajdziesz więc w nim takich alergenów, jak:
jajka,
gluten,
soja,
migdały,
laktoza.
Dzięki temu może być spożywany przez alergików, osoby chore na celiakię lub wrażliwe na inny z wymienionych składników bez obaw o jakiekolwiek dolegliwości zdrowotne.
Smaki niskotłuszczowego majonezu
Co istotne, niskotłuszczowy majonez sprzedawany przez np. takich producentów, jak Starck’s Food Polska, dostępny jest w kilku rodzajach do wyboru. Możesz wybrać tradycyjny sos lub majonez o smaku chili, czosnku czy curry. Wszystkie cechują się wyrazistym smakiem i kremową konsystencją, dzięki czemu sprawdzą się w rozmaitych, gorących i zimnych potrawach.
Majonez wegański jest przede wszystkim rewelacyjnym dodatkiem do kanapek, zapiekanek czy burgerów. Ponadto urozmaici smak dań głównych, sałatek i surówek, które nigdy Ci się z nim nie znudzą, a także sprawdzi się jako doskonała baza do różnego rodzaju sosów, dipów i marynat.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
Cukiernicze wyroby - produkcja, hurt woj. łódzkie91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12