Artykuł sponsorowany

Jak prawidłowo pobierać próbki żywności?

Jak prawidłowo pobierać próbki żywności?

Pobór próbek żywności pozwala przeprowadzić dokładną analizę w celu zbadania jakości spożywanego pożywienia przez ludzi. Badanie polega na ocenie związków chemicznych, jakie są obecne w konkretnych produktach żywnościowych. Odpowiednio pobrane próbki pozwalają dokładnie poznać skład jedzenia czy określić pochodzenie niepożądanych związków chemicznych. Jak pobiera się próbki?

Pobór próbek żywności – o czym należy pamiętać?

Próbki żywności muszą być pobierane przez wyznaczoną osobę za pomocą jałowych, jednorazowych narzędzi, a następnie szczelnie zamknięte w szklanych lub plastikowych pojemnikach. Na opakowaniu próbki żywności trzeba również umieścić trwale napis określający jej zawartość. Powinien zawierać datę i godzinę przygotowania potrawy, imię, nazwisko i stanowisko służbowe pracownika pobierającego próbkę, a także datę i godzinę otwarcia produktu, dane producenta czy datę produkcji. Właściwie pobrana i oznakowana próbka pozwala otrzymać rzetelne informacje o jakości zdrowotnej żywności w trakcie jej badania. Analiza żywności to z kolei jeden z ważniejszych zastosowań, jakim jest spektrometria mas.

Analiza żywności – jakie ma cele?

Najważniejsze zadanie analizy żywności dotyczy wykonania badań jakościowych i ilościowych produktów spożywczych. Jest to możliwe na różnych etapach produkcji – zarówno w trakcie wytwarzania, jak i konsumpcji. Innym istotnym celem, jest badanie ilościowe i jakościowe podstawowych składników odżywczych – białek, witamin oraz soli mineralnych, dostarczanych do organizmu. Odpowiednio pobrane próbki pozwalają również zidentyfikować związki toksyczne, które z kolei mogą występować w produktach spożywczych. Właściwie wykonana analiza żywności przez dystrybutora liderów biologii molekularnej Spektrometria, jest najlepszym sposobem na uzyskanie wiarygodnych informacji związanych z chemicznymi, fizycznymi i biologicznymi właściwościami pokarmu.

Analiza żywności – jakie ma zalety?

Choroby przenoszone przez żywność to bardzo niebezpieczne zjawisko, które może wynikać ze zmiany metod, procesów i praktyk produkcyjnych. Ma na to wpływ zarówno nieodpowiedni skład chemiczny surowców w jedzeniu dopuszczonym do obrotu, jak i ich skażenie. Jakość dostarczanych produktów spożywczych musi być jak najwyższa, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów. Wielostopniowa analiza żywności pozwala upewnić się, że produkty spożywcze są pozbawione szkodliwych związków chemicznych, a spożycie ich nie będzie powodem wystąpienia różnych chorób.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.