Produkcja żywności
Dzięki naszym poradnikom dowiesz się, jak się produkuje żywność. Dlaczego warto korzystać z usług hurtowni czy przetwórni jaj? Poznaj dodatki i składniki do lodów. Jakich maszyn i urządzeń używa się do ich produkcji? W co powinna być zaopatrzona dobra cukiernia czy piekarnia? Sprawdzamy w naszych artykułach. Jakie akcesoria i komponenty do mięsa, wędlin czy drobiu są wymagane? Przeczytaj nasze teksty o produkcji żywności!
-
Produkcja żywności
Klipsowanie i pakowanie w branży mleczarskiej
Klipsownice to urządzenia, które znajdują zastosowanie w wielu branżach. Umożliwiają szybkie, a przy tym higieniczne pakowanie dużych ilości produktów. Z tego powodu są chętnie wykorzystywane w...
-
Produkcja żywności
Boczek, kiełbasa, szynka i inne wyroby z wieprzowiny obecne w polskiej kuchni od pokoleń
Rodzime tradycje kulinarne są silnie związane z poszczególnymi regionami, ponieważ wiele dań jest znana jedynie na pewnych obszarach naszego kraju. Są jednak grupy wyrobów wytwarzanych niemal...
-
Produkcja żywności
Co wpływa na smak kiełbasy?
Tradycyjne wyroby wędliniarskie takie jak kiełbasy, wędzonki są pełne smaku i aromatu. Aby go uzyskać, producenci naturalnych wędlin wybierają najlepszej jakości mięso. Jest to wyczuwalne w smaku,...
-
Produkcja żywności
Wędlina metka - co to takiego?
Na polskim rynku można spotkać wiele wyrobów mięsnych w różnych formach, a każdy z nich ma swoje grono fanów. Wśród wędlin można wymienić na przykład tak zwaną metkę. Czym się ona charakteryzuje, z...
-
Produkcja żywności
Jaką zawartość skrobii powinny mieć ziemniaki chipsowe?
Jak powszechnie wiadomo, chipsy to niezwykle popularne przekąski, które tworzone są głównie z wykorzystaniem ziemniaków. Część z nas nie wie jednak, że nie każdy rodzaj ziemniaka będzie odpowiedni do...
-
Produkcja żywności
Jakie worki są przystosowane do kontaktu z żywnością?
Opakowania foliowe przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą spełniać rygorystyczne wymagania. Oprócz tego, że powinny być szczelne, nie mogą zmieniać właściwości pożywienia. Folia do zastosowań...
-
Produkcja żywności
W czym tkwi sekret wyjątkowego smaku polskiego chleba?
Zapach świeżego chleba dla wielu jest miłym wspomnieniem albo czymś, bez czego trudno sobie wyobrazić początek dnia. Chociaż coraz więcej osób ma problemy z tolerancją glutenu, to i tak chleb ciągle...
-
Produkcja żywności
W jaki sposób produkuje się bagietki?
Produkcja pieczywa składa się z kilku etapów i zazwyczaj nieco różni się w zależności od przygotowywanego produktu. Bagietki to podłużne bułki wypiekane zazwyczaj z mąki pszennej lub z domieszką...
-
Produkcja żywności
Z czego wynika rosnąca popularność warzyw liściowych?
Warzywa liściowe zwane też liściastymi składają się na wiele grup roślin stosowanych powszechnie w diecie. Ich głównym elementem zdatnym do spożycia są liście. Czasem też mają jadalne i wartościowe...
-
Produkcja żywności
Jak prawidłowo pobierać próbki żywności?
Pobór próbek żywności pozwala przeprowadzić dokładną analizę w celu zbadania jakości spożywanego pożywienia przez ludzi. Badanie polega na ocenie związków chemicznych, jakie są obecne w konkretnych...
-
Produkcja żywności
Do czego wykorzystuje się pieczarki marynowane?
Pieczarki są grzybami od lat uprawianymi na całym świecie dla ich walorów smakowych i odżywczych. Zawierają wiele cennych składników mineralnych, witamin, mają niewiele kalorii i wspomagają organizm...
-
Produkcja żywności
5 mitów na temat piwa bezalkoholowego
Lubisz spędzać czas w gronie bliskich z kuflem w ręku? Wiedząc, że alkohol jest szkodliwy, szukasz zdrowszych alternatyw? Zaciekawił Cię temat piwa bezalkoholowego, jednak słyszałeś wiele...