W jaki sposób produkuje się bagietki?

Produkcja pieczywa składa się z kilku etapów i zazwyczaj nieco różni się w zależności od przygotowywanego produktu. Bagietki to podłużne bułki wypiekane zazwyczaj z mąki pszennej lub z domieszką innych mąk. Wypiek ten kojarzy się głównie z Francją, choć jest obecnie tak popularny, że można go kupić niemal w każdej piekarni na świecie. Przeczytaj w artykule, jak przebiega przybliżony proces jego produkcji!
Przygotowanie ciasta
Pierwszym etapem produkcji każdego wypieku jest przygotowanie odpowiedniego surowca. Mąka i pozostałe składniki powinny zostać ze sobą dokładnie połączone aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji o pożądanej gęstości. Wyrabianie ręczne ciasta jest pracochłonne i mało wydajne, szczególnie w przypadku dużych zakładów czy piekarni, gdzie konieczna jest produkcja ogromnej ilości wypieków.
Dlatego w tym celu wykorzystywane są specjalne miesiarki do ciasta, które mogą pomieścić nawet kilkadziesiąt kilogramów surowca w misie i pracować w sposób ciągły. Co więcej, przygotowywana w nich masa utrzymywana jest w odpowiedniej temperaturze, by gotowe ciasto było idealne.
Dzielenie ciasta na kęsy
Kolejnym etapem przygotowywania bagietek jest oczywiście podzielenie ciasta na kęsy o odpowiedniej masie oraz nadanie im właściwej formy. W tym celu wykorzystywane są bagieciarki, które nie tylko porcjują gotowy surowiec, ale też formują kęsy w odpowiedni kształt bagietki. Urządzenia te wydłużają ciasto automatycznie, w związku z czym każdy kawałek zyskuje identyczną formę. Dzięki zmiennym ustawieniom można łatwo dostosować wagę, rozmiar i długość przygotowywanych produktów. Bagieciarki wykorzystywane są do przygotowywania nie tylko bagietek, ale też hot-dogów czy paluchów.
Wypiekanie gotowych kęsów
Ostatnim, lecz nie najmniej ważnym etapem jest oczywiście wypiekanie przygotowanego i odpowiednio podzielonego ciasta. Do tego zadania używane są nowoczesne piece konwekcyjne lub obrotowe, które za pomocą cyrkulacyjnego wentylatora wdmuchują gorące powietrze do komory wypiekowej. Dzięki temu produkty wypiekane są równomiernie z każdej strony i na każdym poziomie wózka. Szukając najlepszych urządzeń piekarniczych, warto korzystać z oferty sprawdzonych firm, takich jak Guz Technika Piekarnicza. Dzięki temu zyskasz pewność, że zakupione sprzęty są najwyższej jakości i sprawdzą się w każdym miejscu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Jar Aromaty Dodatki spożywcze i barwniki
Produkcja spożywcza - artykuły, dodatki woj. mazowieckie01-919 Warszawa, Wólczyńska 238