Z czego wynika rosnąca popularność warzyw liściowych?
Warzywa liściowe zwane też liściastymi składają się na wiele grup roślin stosowanych powszechnie w diecie. Ich głównym elementem zdatnym do spożycia są liście. Czasem też mają jadalne i wartościowe korzenie. Warzywa liściowe najczęściej występują w wariancie zielonym, chociaż mogą też przybierać inne odcienie oraz barwy. Ich popularność rośnie, co cieszy lekarzy i dietetyków. Ich zjadanie ma bowiem prozdrowotny wpływ na człowieka. Przeczytaj więcej!
Dlaczego warzywa liściowe są coraz popularniejsze?
Na rosnący udział warzyw liściowych w diecie składa się kilka czynników. Jak sugeruje dystrybutor owoców i warzyw Golden Fruits z Gdańska, jednym z tych czynników jest bogactwo składników odżywczych i niska kaloryczność. Warzywa liściowe takie jak sałata, szpinak, natka z pietruszki, koper ogrodowy, roszponka, czy cykoria są bogate w żelazo, prowitaminę A, witaminy B i C, fosfor, błonnik oraz sole mineralne. Poza tym są bardzo łatwe w samodzielnej uprawie w ogrodzie, a nawet na balkonie w doniczkach. Warzywa liściowe świetnie komponują się w przekąskach, można z nich stworzyć sałatki, surówki, czy ozdoby potraw. Niektóre z nich świetnie sprawdzają się w roli ważnych składników dań głównych.
Co jeszcze wpływa na popularność warzyw liściowych?
Bardzo ważnym czynnikiem dla konsumentów jest bardzo przyjemny smak warzyw liściowych. Zdarza się, że niektóre z nich mają nieco gorzkawy posmak, ale często mają na to wpływ nieodpowiednie warunki uprawy. Dlatego ważne jest, by zaopatrzenie w warzywa realizować w sprawdzonych punktach dystrybucyjnych. Oczywiście mniejsze ilości warzyw można uprawiać samodzielnie, ale sklepy, hotele czy restauracje polegają na profesjonalnych dostawcach. Długie utrzymywanie świeżości, możliwość łatwego przechowywania i mrożenia bez utraty wartości to kolejne powody, dla których warzywa liściowe są tak chętnie wybierane przez konsumentów. Jest jeszcze jeden czynnik, który ma wpływ na popularność warzyw liściastych – ich ogromna różnorodność. Dzięki niej istnieje mnóstwo możliwości kulinarnych dla amatorów a tym bardziej profesjonalnych kucharzy. Łatwa dostępność, niski koszt zakupu lub uprawy oraz bogactwo składników odżywczych i mineralnych sprawiają, że warzywa liściowe są coraz chętniej stosowane w polskich kuchniach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana