Jak się robi pierogi ruskie i z jagodami?

Jak się robi pierogi ruskie i z jagodami?

Pierogi z serem, owocami czy mięsem? W pierogarniach w Polsce znajdziesz je zarówno na słodko, jak i z kapustą i grzybami. Poznaj proste przepisy na pierogi. Dowiedz się, jak przygotować je z jagodami czy ruskie. Jak przygotować dobre ciasto? W jaki sposób zrobić na nich falbankę? Odpowiadamy w naszym artykule! Zapraszamy do jego lektury.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

W celu wykonania ciasta będziesz potrzebować: 280 mililitrów ciepłej wody, 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki oleju czy 500 gramów pszennej mąki w rodzaju 450. Następnie przesiej dokładnie mąkę. Wymieszaj w misce sól, olej i letnią wodę i wlej do mąki. Wyrób rękami ciasto. Jedną ręką ugniataj. W przypadku odchodzenia od brzegów naczynia przełóż je na stolnicę. Potem wyrabiaj ciasto rękami przez około kwadrans. Powinno być miękkie i elastyczne. Nacisk i ciepło sprawia, że konsystencja jest idealna. Podziel na części ciasto. Rozwałkuj je, a pozostałe zakryj.

Przepis na pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami możesz zamówić w polskiej pierogarni lub wykonać samodzielnie. Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • mąki pszennej – 300 gramów,

  • odrobiny soli,

  • 30 gramów masła,

  • 200 mililitrów wrzącej wody,

  • 1 łyżki mąki,

  • 150 gramów jagód.

Dodatkowo przyda się śmietana homogenizowana 12 lub 18%. Zamiast niej możesz zastosować waniliowy serek homogenizowany. Przygotowanie ciasta w kilku krokach:

  • przesiej do miski ciasto,

  • dodaj sól,

  • włóż masło do gorącej wody i roztop,

  • wlej do mąki i mieszaj łyżką,

  • połącz składniki – wyłóż je na stolnicę pokrytą mąką,

  • wygnieć ciasto rękami przez 7 minut,

  • włóż do miseczki,

  • przykryj wilgotną ściereczką.

  • odstaw na 30 minut.

Natomiast nadzienie stwórz ze świeżych jagód. Umyj je, osusz, a potem rozłóż na tacce i posyp 1 łyżką mąki. Rozłożone na stolnicy ciasto podziel na 3-4 części. Rozwałkuj, obsyp stolnicę i wałek mąką. Wytnij szklanką kółka. Wyłóż farsz na środek. Złóż ciasto na pół. Zlep dokładnie brzegi, a potem ułóż na stolnicy czy blacie.

Zagotuj następnie osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóż pierogi. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego. Gotuj przez około 2 minuty. Wyjmij je na tacę lub talerze. Podawaj ze śmietanką czy homogenizowanym serkiem.

Jak zrobić pierogi ruskie?

Do przygotowania ciasta na pierogi ruskie będziesz potrzebować: 1 jajka, 1 szklanki wody, 0,5 kilograma mąki pszennej i odrobiny soli. Do stworzenia farszu z kolei przygotuj: sól i pieprz, 1 cebulę, łyżkę masła, kostkę półtłustego sera czy 0,5 kilograma ziemniaków.

Przygotowanie: Zagnieć na gładkie ciasto składniki. Dodaj mąki lub więcej wody. Rozdrobnij z serem ziemniaki. Do smaku dodaj usmażoną na maśle cebulę i przyprawy. Oderwij niewielki kawałek ciasta. Zrób z niego kulkę. Rozgnieć ją na mały placuszek. Brzeg wyrób cieniej. Na jego środek połóż łyżeczkę z nadzieniem. Złóż placuszek w połowie. Wciśnij farsz do środka łyżeczką. Sklej pieroga aż do środka. Oprósz go mąką, a potem wrzuć do wrzącej wody.

W jaki sposób zrobić falbankę na pierogach?

Falbanki do pierogów z mięsem czy z innymi dodatkami zacznij od prawej strony. Dwoma palcami, a więc kciukiem i wskazującym przyciśnij bardziej. Zrób rożek. Zawiń go do góry. Naciśnij mocniej. W ten sposób powstanie rożek. Zawiń go do góry, a potem załóż brzegi ciasta. Powinna powstać falbanka. Powtarzaj wszystko, aż dojdziesz do końca pieroga. Gdy dojdziesz do końca, delikatnie przyciśnij ostatni fragment do powierzchni. Dzięki temu unikniesz rozklejenia się w trakcie gotowania falbanki.

Jak przechowywać pierogi?

W postaci surowej ułóż na tacce czy desce pokrytej mąką. Nie powinny się stykać. Następnie włóż do zamrażalnika na około 4 godziny. Potem przełóż je do woreczka i zamknij. Jeśli któryś zbyt bardzo przywarł do deski, zamiast ciągnąć czy podważać nożem, odczekaj kilka minut. Po tym czasie sprawdź, czy odejdą z łatwością.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.