Jak się robi pierogi ruskie i z jagodami?
Pierogi z serem, owocami czy mięsem? W pierogarniach w Polsce znajdziesz je zarówno na słodko, jak i z kapustą i grzybami. Poznaj proste przepisy na pierogi. Dowiedz się, jak przygotować je z jagodami czy ruskie. Jak przygotować dobre ciasto? W jaki sposób zrobić na nich falbankę? Odpowiadamy w naszym artykule! Zapraszamy do jego lektury.
Jak zrobić ciasto na pierogi?
W celu wykonania ciasta będziesz potrzebować: 280 mililitrów ciepłej wody, 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki oleju czy 500 gramów pszennej mąki w rodzaju 450. Następnie przesiej dokładnie mąkę. Wymieszaj w misce sól, olej i letnią wodę i wlej do mąki. Wyrób rękami ciasto. Jedną ręką ugniataj. W przypadku odchodzenia od brzegów naczynia przełóż je na stolnicę. Potem wyrabiaj ciasto rękami przez około kwadrans. Powinno być miękkie i elastyczne. Nacisk i ciepło sprawia, że konsystencja jest idealna. Podziel na części ciasto. Rozwałkuj je, a pozostałe zakryj.
Przepis na pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami możesz zamówić w polskiej pierogarni lub wykonać samodzielnie. Do przygotowania będziesz potrzebować:
mąki pszennej – 300 gramów,
odrobiny soli,
30 gramów masła,
200 mililitrów wrzącej wody,
1 łyżki mąki,
150 gramów jagód.
Dodatkowo przyda się śmietana homogenizowana 12 lub 18%. Zamiast niej możesz zastosować waniliowy serek homogenizowany. Przygotowanie ciasta w kilku krokach:
przesiej do miski ciasto,
dodaj sól,
włóż masło do gorącej wody i roztop,
wlej do mąki i mieszaj łyżką,
połącz składniki – wyłóż je na stolnicę pokrytą mąką,
wygnieć ciasto rękami przez 7 minut,
włóż do miseczki,
przykryj wilgotną ściereczką.
odstaw na 30 minut.
Natomiast nadzienie stwórz ze świeżych jagód. Umyj je, osusz, a potem rozłóż na tacce i posyp 1 łyżką mąki. Rozłożone na stolnicy ciasto podziel na 3-4 części. Rozwałkuj, obsyp stolnicę i wałek mąką. Wytnij szklanką kółka. Wyłóż farsz na środek. Złóż ciasto na pół. Zlep dokładnie brzegi, a potem ułóż na stolnicy czy blacie.
Zagotuj następnie osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóż pierogi. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego. Gotuj przez około 2 minuty. Wyjmij je na tacę lub talerze. Podawaj ze śmietanką czy homogenizowanym serkiem.
Jak zrobić pierogi ruskie?
Do przygotowania ciasta na pierogi ruskie będziesz potrzebować: 1 jajka, 1 szklanki wody, 0,5 kilograma mąki pszennej i odrobiny soli. Do stworzenia farszu z kolei przygotuj: sól i pieprz, 1 cebulę, łyżkę masła, kostkę półtłustego sera czy 0,5 kilograma ziemniaków.
Przygotowanie: Zagnieć na gładkie ciasto składniki. Dodaj mąki lub więcej wody. Rozdrobnij z serem ziemniaki. Do smaku dodaj usmażoną na maśle cebulę i przyprawy. Oderwij niewielki kawałek ciasta. Zrób z niego kulkę. Rozgnieć ją na mały placuszek. Brzeg wyrób cieniej. Na jego środek połóż łyżeczkę z nadzieniem. Złóż placuszek w połowie. Wciśnij farsz do środka łyżeczką. Sklej pieroga aż do środka. Oprósz go mąką, a potem wrzuć do wrzącej wody.
W jaki sposób zrobić falbankę na pierogach?
Falbanki do pierogów z mięsem czy z innymi dodatkami zacznij od prawej strony. Dwoma palcami, a więc kciukiem i wskazującym przyciśnij bardziej. Zrób rożek. Zawiń go do góry. Naciśnij mocniej. W ten sposób powstanie rożek. Zawiń go do góry, a potem załóż brzegi ciasta. Powinna powstać falbanka. Powtarzaj wszystko, aż dojdziesz do końca pieroga. Gdy dojdziesz do końca, delikatnie przyciśnij ostatni fragment do powierzchni. Dzięki temu unikniesz rozklejenia się w trakcie gotowania falbanki.
Jak przechowywać pierogi?
W postaci surowej ułóż na tacce czy desce pokrytej mąką. Nie powinny się stykać. Następnie włóż do zamrażalnika na około 4 godziny. Potem przełóż je do woreczka i zamknij. Jeśli któryś zbyt bardzo przywarł do deski, zamiast ciągnąć czy podważać nożem, odczekaj kilka minut. Po tym czasie sprawdź, czy odejdą z łatwością.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana