Wędlina metka - co to takiego?

Na polskim rynku można spotkać wiele wyrobów mięsnych w różnych formach, a każdy z nich ma swoje grono fanów. Wśród wędlin można wymienić na przykład tak zwaną metkę. Czym się ona charakteryzuje, z czego jest produkowana i dlaczego cieszy się uznaniem wśród konsumentów? Przeczytaj tekst, aby poznać odpowiedzi oraz aby dowiedzieć się więcej na ten temat.
Charakterystyka wędliny metki
Metką nazywa się surową wędlinę produkowaną zazwyczaj z wieprzowiny lub wołowiny. Jej ważnym elementem jest duża ilość przypraw. Mięso jest mielone, dzięki czemu kiełbasa ma charakterystyczną konsystencję, która pozwala na łatwe rozsmarowywanie jej na pieczywie. Może być ona również podwędzana, wszystko zależy od sposobu jej przygotowania. Receptury różnią się od siebie między innymi przez to, że kiełbasy są wytwarzane w różnych miejscach. Wędlina metka jest dosyć tłusta, ale właśnie dzięki temu jej smak i aromat jest dobrze odczuwalny, tak osiąga się również pożądaną konsystencję. Niektórzy producenci dodają do oferowanych przez siebie wyrobów konserwanty czy różnego rodzaju inne substancje mające jeszcze bardziej zachęcić do zakupu kiełbasy. Niestety z reguły nie są one dobre dla zdrowia konsumentów. Dobrze zatem kupować wędlinę od zaufanych dostawców, ale można zrobić ją też samodzielnie. Wówczas wystarczy dobrej jakości surowe mięso oraz przyprawy wedle uznania.
Gdzie kupić metkę wysokiej jakości?
Na rynku dostępnych jest wiele wędlin typu metka, różnią się one od siebie między innymi pod względem zawartości mięsa (jego rodzaju i ilości), a także użytych przypraw. Aby jednak mieć pewność, że kiełbasa cechuje się wysoką jakością, a zatem jest pozbawiona szkodliwych dla zdrowia substancji, warto pozyskiwać ją z zaufanych źródeł. Z ofertą producentów wędlin można zapoznać się nawet przez Internet, przykład stanowi strona zakładu przetwórstwa mięsnego Herold. Dobrym pomysłem jest dokładne czytanie składów, jeśli decydujesz się na sklepowe wędliny. W takich przypadkach niestety nietrudno o obecność konserwantów czy innych dodatków, które być może uwydatniają smak i aromat, a także przedłużają okres przydatności do spożycia produktu, ale jednocześnie pogarszają jego jakość. Korzystanie z oferty zaufanego dostawcy pozwoli uniknąć tego ryzyka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Stil-Mas Zakład Przetwórstwa Mięsnego
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt woj. opolskie48-325 Ścinawa Mała, Rynek 66