Artykuł sponsorowany

Ramen – jak przyrządza się ten japoński przysmak?

Ramen – jak przyrządza się ten japoński przysmak?

Ramen to bardzo ciekawe japońskie danie, które znajdziemy w wielu orientalnych restauracjach. Cenione jest przede wszystkim ze względu na walory smakowe i wartość odżywczą. Na czym polega jego fenomen? Ja się go przyrządza? Dowiedz się więcej!

Czym jest ramen?

Kuchnia japońska ma swoich wielbicieli na całym świecie, również w Polsce. Sushi jest z nami od wielu lat, a w ostatnim czasie bardzo dużą popularność zyskuje ramen. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że potrawa ta przypomina nasz swojski rosół. Znajdziemy w niej bowiem mięso, warzywa i makaron. Gdy jednak przyjrzymy się jej nieco bliżej, zorientujemy się, że są to dwa zupełnie różne dania, a podobieństw jest znacznie mniej niż różnic.

Co ciekawe, japońskie słowo „ramen” odnosi się nie tyle do konkretnego dania, ile do rodzaju sprężystego makaronu. Makaron ten powstaje z połączenia mąki pszennej, wody i kansui, czyli soli ługowej. Ze względu na to, że ma odczyn zasadowy, jest on czasem nazywany makaronem alkalicznym. Dania z tym dodatkiem znane są w Japonii od średniowiecza, lecz przyjmuje się, że zawędrował on tam z Chin. Szybko podbił on serca Japończyków, a dziś szacuje się, że w Japonii znajduje się ponad 20 tysięcy ramenowni!

Ramen nie jest daniem skomplikowanym. Można powiedzieć, że składa się wyłącznie z czterech elementów: makaronu, tare, wywaru oraz dodatków. Duża ogólność podstawowego przepisu sprawia, że bardzo łatwo można go modyfikować, dostosowując do własnych upodobań. Smak ramenu w dużej mierze warunkuje tare, czyli esencja umieszczona na dnie miseczki. Nie zmienia to jednak faktu, że istotną odgrywają także dodatki oraz odpowiednio przygotowany wywar.

Jak się przyrządza tę potrawę?

Przygotowanie prawdziwego ramenu nie jest zadaniem łatwym. Po pierwsze, potrawa ta smakuje najlepiej z ręcznie robionym makaronem. Aby go przyrządzić, należy wymieszać mąkę pszenną z wodą i kansui, które w polskich warunkach może zostać zastąpione przez pieczoną sodę oczyszczoną. Przygotowane w ten sposób ciasto trzeba następnie umieścić w worku strunowym, rozwałkować i odstawić na 30 minut. Później ciasto można umieścić w maszynce do makaronu. Na koniec wystarczy je pokroić w cienkie paseczki i ugotować.

Kolejnym ważnym krokiem jest przygotowanie wywaru, najczęściej z kości wołowych lub drobiowych, do których dodaje się różne warzywa lub glony. Gotuje się go na wolnym ogniu przez minimum cztery godziny. Często zaleca się jednak, by proces gotowania trwał nawet kilkanaście godzin! Jeśli zatem nie mamy całego dnia, zdecydowanie lepiej jest zamówić to danie w restauracji, przykładowo w Słonym Spichlerzu, najlepszym food hall w Trójmieście. Po ugotowaniu z bulionu należy wyjąć wszystkie składniki i przecedzić go przez gęste sitko, aby był klarowny.

Nie można również zapomnieć o przygotowaniu sosu tare i dodatków. Tutaj nie ma jednej zasady, wszystko zależy od konkretnej odmiany ramenu. Gdy wszystko jest gotowe, na dno miski wlewamy tare, zalewamy go gorącym bulionem, dodajemy makaron ugotowany al dente i pozostałe dodatki.

Rodzaje ramenu

Jak już zostało wspomniane, istnieje wiele rodzajów ramenu. Warto poznać kilka z nich. Tonkotsu-ramen przygotowany jest na bazie wywaru z kości wieprzowych, który gotuje się nawet 15 godzin! Wśród dodatków do tonkotsu znajdziemy zazwyczaj kawałki mięsa oraz różne warzywa. Inną popularną odmianą jest Shio-ramen, którego podstawą jest bulion drobiowy. Najczęściej podawany jest z mięsem z kurczaka, pędami bambusa i rybami. Przygotowując shio, często sięga się także po suszone owoce morza i glony.

Shoyu-ramen również tworzony jest na bazie bulionu drobiowego. Wyróżnia się tym, że do tare dodaje się sporą ilość sosu sojowego, który wzbogaca się różnymi dodatkami. Ten rodzaj zupy polecany jest przede wszystkim osobom lubiącym pikantne smaki, gdyż najczęściej podawany jest na ostro. Miso-ramen z kolei ma w sobie najwięcej cech tradycyjnej kuchni japońskiej. Wywar rybno-drobiowy doprawiony jest tare opartym na sojowej paście miso. Tą odmianą ramenu warto delektować się nad wodą, np. w restauracji w centrum Gdańska.

Mimo że tradycyjny ramen jest daniem typowo mięsnym, na Zachodzie dużą popularnością cieszy się także jego wegańska odmiana. Podstawą wegańskiego ramenu jest bulion warzywny, w którego skład mogą wchodzić takie składniki jak cebula, marchewka, kapusta, sos sojowy, glony czy grzyby shitake. Taki wywar odcedza się, a następnie łączy się o wybranym sosem tare, makaronem i odpowiednio dobranymi dodatkami, oczywiście bezmięsnymi.

Właściwości zdrowotne

Ramen posiada nie tylko niezwykłe walory smakowe, jest także bardzo zdrowy. W swoich założeniach miała to być syta zupa, której celem jest odżywienie i wzmocnienie odporności organizmu oraz rozgrzanie go. Co ciekawe, ma on również łagodzić dolegliwości trawienne, przez co często jedzony jest jako podkład pod alkohol. Właściwości ramenu zmieniają się w zależności od odmiany, lecz z pewnością można powiedzieć, że to potrawa bogata w białka, węglowodany oraz tłuszcze nasycone.

Nie należy jednak zapominać o tym, że w większości wypadków w zupie znajdą się także warzywa, które są cennym źródłem witamin i innych ważnych mikroelementów. Cebula pozytywnie wpływa na układ krążenia i zawiera dużą ilość witaminy C. Kapusta pak choi jest bogata w witaminę K, która wzmacnia kości i odpowiada za odpowiednie krzepnięcie krwi. Wśród innych zdrowych składników ramenu można także wymienić marchew, imbir i natkę pietruszki.

Jeśli podstawą wywaru do ramenu są ryby, potrawa będzie również bogata w kwasy z rodziny omega-3, które zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu. Mają one również pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz pomagają utrzymać dobrą jakość widzenia. Nie ulega zatem wątpliwości, że ramen to naprawdę niezwykła potrawa, której każdy powinien chociaż raz spróbować.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.