Przewodnik po owocach morza
Owoce morza stanowią jeden z najzdrowszych rodzajów jedzenia, jaki możesz sobie zaserwować. Obecność tego typu pożywienia w diecie jest wysoko pożądana, jeśli chcesz utrzymać swoje zdrowie w jak najlepszej kondycji. W kontekście tych informacji nie dziwi coraz częstsze pojawianie się owoców morza na polskich stołach. W tym tekście pochylimy się bliżej nad owocami morza i przybliżymy czytelnikowi podstawowe informacje na ten temat.
Owoce morza – podstawa zdrowej diety
Owoce morza stanowią dosyć osobliwy przypadek jedzenia. Pomimo powszechnej wiedzy na temat zdrowotnych walorów tego typu jedzenia, nie goszczą one na stołach na całym świecie tak często, jak mogłoby się wydawać. Wszystko za sprawą powszechności dostępu do morza, które sprawia, że w niektórych częściach świata kalmary czy krewetki traktowane są jako prawdziwy rarytas. Przysmak, na który nie może pozwolić sobie przeciętny obywatel. Dziś, wiemy jak wielki pozytywny wpływ na nasze zdrowie mają owoce morza. Pora dowiedzieć się o nich więcej.
Zacznijmy od podstaw. Jakie są owoce morza? Wyróżniamy 3 rodzaje owoców morza:
Skorupiaki, takie jak homary, krewetki i kraby
Małże, do których zaliczamy mule, małże św. Jakuba i ostrygi
Głowonogi – kalmary i ośmiornice
Dlaczego warto jeść owoce morza?
Pierwszym z powodów, dla których warto jeść owoce morza jest fakt, iż jest to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka. Co więcej, są one źródłem wielu innych składników odżywczych, jak chociażby witaminy z grup A, D, B i E. A na tym nie koniec. Spożywając owoce morza, dostarczamy do naszego organizmu spore dawki składników mineralnych, takich jak fosfor, miedź, selen, jod czy fluor. Nie brakuje im też wapnia, będącego podstawowym budulcem naszych kości.
Frutti di mare nie są jednak bez wad. Spożywanie posiłków z ich udziałem odradza się osobom cierpiącym na dnę moczanową. Obecne w nich puryny podnoszą znacznie poziom kwasu moczanowego we krwi, co może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Na dania z owocami morza powinni uważać również alergicy. Uczulenie na ten rodzaj produktów może skutkować uporczywą wysypką, świądem, a także obrzękiem.
Jak wybrać dobre owoce morza?
Jeśli planujesz gotowanie makaronu z owocami morza lub jakiejkolwiek innej potrawy, która będzie je zawierać, najważniejsze jest, aby dobrać produkty wysokiej jakości. Jak tego dokonać? Już tłumaczymy. Poniżej znajdziesz garść porad dotyczących każdego z wymienionych wcześniej rodzajów.
Ostrygi
Dobre ostrygi powinny być zamknięte w momencie, gdy będziesz je kupować. Kupno i konsumpcja otwartych może skończyć się poważnym zatruciem pokarmowym. Ostrygi powinno konsumować się surowe, a przed zjedzeniem należy skropić je cytryną.
Homar
Homar powinien być żywy w momencie zakupu. Przed zjedzeniem należy gotować go przez ok. 7 minut, do momentu, gdy szczypce zmienią kolor na czerwony.
Małże
Tylko zamknięte małże nadają się do konsumpcji. Przed włożeniem do garnka, umyj je dokładnie i oczyść z narośli. Gotuj z podsmażoną oliwą, czosnkiem i cebulą.
Krewetki
Wyznacznikiem świeżości krewetek jest ich kolor. Jeśli są one różowe, oznacza to, że zostały wcześniej poddane obróbce termicznej. Ich naturalnym kolorem jest szary. Przed podaniem koniecznie usuń pancerzyki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana