Przewodnik po owocach morza

Przewodnik po owocach morza

Owoce morza stanowią jeden z najzdrowszych rodzajów jedzenia, jaki możesz sobie zaserwować. Obecność tego typu pożywienia w diecie jest wysoko pożądana, jeśli chcesz utrzymać swoje zdrowie w jak najlepszej kondycji. W kontekście tych informacji nie dziwi coraz częstsze pojawianie się owoców morza na polskich stołach. W tym tekście pochylimy się bliżej nad owocami morza i przybliżymy czytelnikowi podstawowe informacje na ten temat.

Owoce morza – podstawa zdrowej diety

Owoce morza stanowią dosyć osobliwy przypadek jedzenia. Pomimo powszechnej wiedzy na temat zdrowotnych walorów tego typu jedzenia, nie goszczą one na stołach na całym świecie tak często, jak mogłoby się wydawać. Wszystko za sprawą powszechności dostępu do morza, które sprawia, że w niektórych częściach świata kalmary czy krewetki traktowane są jako prawdziwy rarytas. Przysmak, na który nie może pozwolić sobie przeciętny obywatel. Dziś, wiemy jak wielki pozytywny wpływ na nasze zdrowie mają owoce morza. Pora dowiedzieć się o nich więcej.

Zacznijmy od podstaw. Jakie są owoce morza? Wyróżniamy 3 rodzaje owoców morza:

  • Skorupiaki, takie jak homary, krewetki i kraby

  • Małże, do których zaliczamy mule, małże św. Jakuba i ostrygi

  • Głowonogi – kalmary i ośmiornice

Dlaczego warto jeść owoce morza?

Pierwszym z powodów, dla których warto jeść owoce morza jest fakt, iż jest to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka. Co więcej, są one źródłem wielu innych składników odżywczych, jak chociażby witaminy z grup A, D, B i E. A na tym nie koniec. Spożywając owoce morza, dostarczamy do naszego organizmu spore dawki składników mineralnych, takich jak fosfor, miedź, selen, jod czy fluor. Nie brakuje im też wapnia, będącego podstawowym budulcem naszych kości.

Frutti di mare nie są jednak bez wad. Spożywanie posiłków z ich udziałem odradza się osobom cierpiącym na dnę moczanową. Obecne w nich puryny podnoszą znacznie poziom kwasu moczanowego we krwi, co może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Na dania z owocami morza powinni uważać również alergicy. Uczulenie na ten rodzaj produktów może skutkować uporczywą wysypką, świądem, a także obrzękiem.

Jak wybrać dobre owoce morza?

Jeśli planujesz gotowanie makaronu z owocami morza lub jakiejkolwiek innej potrawy, która będzie je zawierać, najważniejsze jest, aby dobrać produkty wysokiej jakości. Jak tego dokonać? Już tłumaczymy. Poniżej znajdziesz garść porad dotyczących każdego z wymienionych wcześniej rodzajów.

Ostrygi

Dobre ostrygi powinny być zamknięte w momencie, gdy będziesz je kupować. Kupno i konsumpcja otwartych może skończyć się poważnym zatruciem pokarmowym. Ostrygi powinno konsumować się surowe, a przed zjedzeniem należy skropić je cytryną.

Homar

Homar powinien być żywy w momencie zakupu. Przed zjedzeniem należy gotować go przez ok. 7 minut, do momentu, gdy szczypce zmienią kolor na czerwony.

Małże

Tylko zamknięte małże nadają się do konsumpcji. Przed włożeniem do garnka, umyj je dokładnie i oczyść z narośli. Gotuj z podsmażoną oliwą, czosnkiem i cebulą.

Krewetki

Wyznacznikiem świeżości krewetek jest ich kolor. Jeśli są one różowe, oznacza to, że zostały wcześniej poddane obróbce termicznej. Ich naturalnym kolorem jest szary. Przed podaniem koniecznie usuń pancerzyki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.