Kaloryczność i wartości odżywcze bulionu wołowego
Bulion wołowy to baza dla wielu zup oraz innego rodzaju dań. Dzięki niemu potrawy nabierają niesamowitego i głębokiego smaku oraz są syte i wyjątkowe. Bulion jest również doskonałym źródłem substancji odżywczych, minerałów i tłuszczów. Jaką kaloryczność i wartości zawarte są w bulionie wołowym? Sprawdź i wzbogać swoje ulubione przepisy jedną z najlepszych baz.
Czym jest bulion wołowy?
Bulion wołowy to wywar gotowany na bazie kości wołowych oraz części mięsa przylegającego do nich. Dzięki temu pełen jest substancji odżywczych i głębokiego, charakterystycznego smaku, który świetnie komponuje się z wieloma tradycyjnymi, jak i nowoczesnymi daniami. Niestety nie zawsze jest czas, by móc poświęcić ponad dwie godziny na przygotowanie bulionu, dlatego dobrym rozwiązaniem jest zakup gotowego produktu. Aby jednak był pełnowartościowy, zdrowy i pozbawiony konserwantów, należy wybierać spośród naturalnych bulionów najwyższej jakości. Takie propozycje oferuje przedsiębiorstwo produkcyjno handlowe Goodjo.
Dlaczego bulion wołowy to wyjątkowy produkt?
Kostny bulion wołowy to źródło glukozaminy i chondroityny doskonale wspomagających funkcjonowanie kości, stawów, więzadeł i chrząstek. Dzięki spożywaniu wywaru w tej postaci możliwe jest łagodzenie stanów zapalnych w obrębie układu ruchu. Bulion wołowy to również źródło glicyny zapobiegającej rozpadowi tkanki białkowej obecnej w mięśniach oraz wspomagającej zdrowy sen. Kolejnym drogocennym składnikiem bulionu z kości wołowych jest kolagen oraz aminokwasy i zdrowe tłuszcze wpływające na sprawną pracę mózgu.
Proteiny i żelatyna pozwalają na regulację pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie flory jelitowej oraz łagodzenie stanów zapalnych. Naturalny bulion wołowy zawiera duże ilości wapnia oraz magnezu i polecany jest również osobom starszym, oraz wszystkim cierpiącym na osteoporozę i zanik mięśni. To także doskonały sposób na walkę z przeziębieniem.
Bulion wołowy a wartości odżywcze
100 g bulionu wołowego to wartość energetyczna równa 13 kaloriom. Porcja ta zawiera 1,97 g białka, 1,2 g węglowodanów, 0,54 g cukrów, 0,09 g tłuszczów. To również źródło witamin, w szczególności z grupy B oraz A, E i K. Naturalny bulion wołowy zawiera również wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, a także cynk, miedź, mangan, selen oraz dużo sodu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana