Jakie worki są przystosowane do kontaktu z żywnością?

Opakowania foliowe przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą spełniać rygorystyczne wymagania. Oprócz tego, że powinny być szczelne, nie mogą zmieniać właściwości pożywienia. Folia do zastosowań spożywczych o podwyższonej trwałości musi być odporna na uszkodzenia mechaniczne i wytrzymała. Z tego powodu opakowania na żywność różnią się zasadniczo od zwykłych worków foliowych. Zobacz, czym się charakteryzują i jak wybrać te najlepsze!
Jak powstają worki do pakowania pożywienia?
Nie wszystkie materiały mogą być wykorzystane do produkcji folii na żywność. Opakowania dopuszczone do kontaktu z żywnością są najczęściej wykonane z tworzyw sztucznych takich jak polietylen, polipropylen lub kopolimery. Producenci opakowań, np. firma FOL-PLAST oferują swoim klientom worki foliowe do pakowania i przechowywania produktów spożywczych. Jak produkowane są takie folie? HDPE (polietylen o zwiększonej gęstości) topiony jest w wysokiej temperaturze. Rozgrzanemu surowcowi nadaje się kształt rękawa. Następnie materiał jest schładzany i zgrzewany u dołu. Materiał ten zapewnia dużą trwałość i sztywność worków. Przy odpowiedniej higienie takie opakowania mogą być używane wielokrotnie.
Czym charakteryzują się worki na żywność?
Foliowe opakowania na pożywienie muszą charakteryzować się całkowitym bezpieczeństwem. Substancje użyte w procesie produkcji worków nie mogą wchodzić w reakcje z produktami spożywczymi. Worki pozbawione są zapachu i związków chemicznych, które mogłyby zmieniać właściwości fizyczne i chemiczne zawartości opakowania. Opakowania z HDPE nie przepuszczają płynów ani gazów, dzięki czemu ułatwiają utrzymanie czystości. Zapobiegają także zanieczyszczeniu pożywienia. Ponadto powinny spełniać wymogi związane z trwałością i odpornością na uszkodzenia. Worki foliowe do żywności mogą mieć dodatkowe cechy. Nadruki mogą zawierać informację o producencie i towarze. Z kolei perforacja zapewnia przepływ powietrza i umożliwia utrzymanie odpowiednich parametrów dla niektórych produktów spożywczych. Woreczki foliowe to bardzo wygodne akcesoria do pakowania, transportu i przechowywania jedzenia. Zapewniają bezpieczeństwo i higienę, a dzięki właściwościom izolacyjnym zapobiegają przenikaniu zapachów i płynów z żywności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana