Jakie przyprawy wybrać do kuchni meksykańskiej?
Kuchnia meksykańska opiera się na tradycjach tubylczych Indian oraz konkwistadorów. Jej głównymi składnikami są rośliny strączkowe, papryka chili czy kukurydza. Dania meksykańskie są pikantne i aromatyczne. Dlatego dowiedz się, jakich przypraw się najczęściej używa. Poznaj przepisy na meksykańskie przyprawy. Do czego się je stosuje, dowiesz się z naszego artykułu.
Jakie są popularne dania kuchni meksykańskiej?
Dania kuchni meksykańskiej charakteryzują się mocnym smakiem. Są kolorowe i dostępne do zjedzenia na ulicy. Nie trzeba przy tym od razu wybierać się do Meksyku! Zamiast tego odwiedź restaurację meksykańską. Do popularnych dań zaliczają się:
mole negro – sos umożliwiający przygotowanie kurczaka. Składa się z czekolady, cynamonu, papryczek chili czy orzechów,
tacos – niewielkich rozmiarów kukurydziane tortille. Wkłada się w nie nadzienie rybne, wegetariańskie czy mięsne,
enchilada – farsz z mięsa, ser i warzywa zawinięte w tortillę. Polane sosem pomidorowym i zapieczone, podawane z ryżem, warzywami i sosem mole,
quesadilla – są to zapiekane placki tortilli z nadzieniem serowym. Najczęściej jest to ser oaxaca,
tamales – ciasto kukurydziane z mięsem lub warzywami. Zawija się je w liście kukurydzy i gotuje na parze,
burrito – tortilla pszenna dużych rozmiarów,
fajitas – główny składnik to grillowane mięso i tortilla pszeniczna lub kukurydziana,
chilli con carne – połączenie mięsa mielonego, fasoli, pomidorów, cebuli czy papryki. Występuje również w postaci wegetariańskiej,
huevos rancheros – jajecznica w tortilli. Dodaje się do niej kiełbaski chorizo, pomidory i chili.
Co wchodzi w skład przyprawy meksykańskiej?
W skład przyprawy kuchni meksykańskiej mogą wchodzić: czosnek, papryki, cynamon, kminek, oregano, goździki, pomidory, cząber czy sól i cukier. Najczęściej dodaje się je do:
tortilli,
nachosów,
taco,
salsy,
burrito.
Przykładowe przyprawy kuchni meksykańskiej
Meksykańskie dania można przygotować dzięki przyprawom. Zalicza się do nich oregano, które wywodzi się z rodziny werbenowatych. Charakteryzuje się ziemistym smakiem, wielkością i cytrusowym odcieniem. Zwykle występuje w formie suszonej. Dodaje się je do sals, zup czy kiełbasy chorizo.
Do mięsa natomiast wykorzystuje się tymianek. Zaleca się dodanie do niego pomidorów. Popularnym składnikiem kuchni meksykańskiej jest czosnek. Stosuje się go w postaci surowej, przypalanej, podsmażanej czy suszonej. Wykorzystuje się go do sals i mięs. Epazote z kolei można zastąpić estragonem czy włoskim koprem. Ponieważ są one mocniejsze w smaku, najlepiej dodać ich mniej. Epazote dodaje się z reguły do fasoli. Likwiduje on gazy w jelitach.
Wędzona papryka stanowi mieszankę suszonych i wędzonych, słodkich papryk oraz papryczek chili. Dymny posmak dodają mięsu. Smak grilla również one zapewnią. Kolendra natomiast występuje w formie listków lub ziaren. Poszatkuj ją i dodaj do dania. W przypadku ziaren najlepsze będą mielone lub rozcierane na proszek moździerzem. Rzymski kmin występuje w postaci roztartego proszku. Nie powinien być mylony z kminkiem. Cząber podobnie jak epazote dodaje się do fasoli. Ma właściwości rozkurczowe, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne czy regulujące trawienie.
Przepisy na kuchnię meksykańską
Przepisy na kuchnię meksykańską obejmują różne przyprawy. Łatwo jednak przesadzić z ich ilością. Dlatego warto poznać przepis na uniwersalną przyprawę, która sprawdzi się zawsze. W tym celu przygotuj:
2 łyżeczki oregano,
2 łyżki kuminu,
2 łyżki słodkiej papryki,
1 łyżka nasion kolendry,
2 łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka czarnego bzu,
1 łyżeczka cząbru,
½ łyżeczki cukru,
½ łyżeczki mielonych goździków,
1 łyżka płatków chili lub 1 łyżeczka chili w proszku.
Upraż kumin i kolendrę. Zmiel i wymieszaj z resztą składników.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana