Jakie przetwory powstają z orkiszu?
Orkisz to nic innego, jak stara odmiana pszenicy uważana obecnie za bardzo wartościowe zboże, które warto włączyć do swojej codziennej diety. Jak się okazuje, w sprzedaży możemy znaleźć wiele różnych przetworów z orkiszu, które z pewnością urozmaicą nasze codzienne posiłki. O jakich produktach orkiszowych mowa? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Orkisz – zboże z przeszłością i z przyszłością
Przed nastaniem ery pszenicy to właśnie orkisz stanowił często spożywane i wysoko cenione zboże. Pewne źródła podają, iż w starożytności stanowił główny posiłek gladiatorów, zapewniający im stały poziom energii i odczucie sytości. Jednak z początkiem XX wieku został zastąpiony pszenicą i dopiero w latach 80-tych odnotowano jego wielki „come back”. Od tego czasu sukcesywnie zdobywa sobie zasłużoną popularność z racji tego, iż jest odmianą pszenicy nie podlegającą modyfikacjom, a do tego ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Oprócz tego ceni się go również za wyjątkowy skład. Zawiera bowiem sporą ilość witamin z grupy A, E i K, jak również składników mineralnych, w tym: wapń, potas, magnez i żelazo. Stanowi również dobre źródło białka, błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczonych. Mimo iż zboże to zawiera gluten, jest on w tym wypadku łatwo przyswajalny przez organizm.
Produkty orkiszowe – idealne wzbogacenie diety
Produkty z orkiszu możemy nabyć obecnie w wielu różnych sklepach stacjonarnych i internetowych, w tym m.in. w sklepie internetowym z produktami orkiszowymi Diogra. Sporą popularnością cieszy się mąka orkiszowa, która, podobnie jak mąka pszenna, występuje w wielu rodzajach i typach, w zależności od stopnia jej oczyszczenia. Mąkę tę w zależności od jej rodzaju możemy wykorzystać do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, jak też do przygotowania pysznych naleśników czy placuszków. Z mąki jasnej lub razowej wytwarza się również rozmaite odmiany makaronu orkiszowego, w tym świderki i nitki. Z ziaren orkiszu powstają również propozycje śniadaniowe, jak orkiszowa kasza czy płatki, które możemy spożywać z ulubionymi dodatkami, jak mleko czy owoce, a które zapewnią nam sytość i poranny przypływ energii. Z orkiszu powstają także smaczne przekąski, jak np. paluszki czy też kawa orkiszowa, będąca zdrową alternatywą kawy tradycyjnej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana