Jakie posiłki powinny znaleźć się w menu dla dzieci żłobkowych?

W żłobkach dzieci spędzają znaczną część swojego dnia, nikogo nie dziwi, że rodzice starają się wybrać dla swojego dziecka najlepszą placówkę, która zapewni mu dobrą opiekę i odpowiednie żywienie. Jakie więc posiłki powinny znaleźć się w menu dzieci żłobkowych?
Jak powinien wyglądać jadłospis w żłobku?
Jadłospis dzieci żłobkowych powinien być przede wszystkim różnorodny. Zazwyczaj składa się on z 4 posiłków: śniadania, drugiego śniadania, obiadu i podwieczorku.
Dla małego dziecka każdy posiłek jest bardzo ważny. Powinien on być odpowiednio zbilansowany i dostarczać mu wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
Jeśli żłobek ma odpowiednią ilość miejsca, może mieć własną kuchnię i samodzielnie zajmować się żywieniem swoich podopiecznych. Jeśli jednak nie ma takich możliwości, z pomocą przychodzi catering dla żłobków zapewniający zbilansowane posiłki dopasowane do wymagań najmłodszych dzieci.
Co powinno znaleźć się w menu dzieci żłobkowych?
Do żłobka chodzą dzieci do 3 lat. Dlatego posiłki, jakie są im podawane, muszą być zgodne z wytycznymi podanymi przez Instytut Żywności i Żywienia. Bez względu na to, czy żłobek przygotowuje posiłki sam, czy korzysta z dostaw posiłków oferowanych przez Jedzie Catering ze Szczecina.
Zgodnie z tymi wytycznymi w menu dziecka powinny znaleźć się produkty z różnych grup, zapewniające dzieciom różnorodne menu, czyli:
Warzywa, które powinny pojawiać się w każdym posiłku. Mogą być one dodatkiem do śniadania, drugiego śniadania czy podwieczorku. Na obiad można podać je ugotowane lub formie kolorowej surówki czy zupy.
Owoce, które można serwować na deser, są słodkie i świetnie zastępują słodycze. Porcja świeżo przetartego soku może zastąpić taki posiłek, ale nie może to być więcej, niż 120 ml soku dla dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia.
Wybierając pieczywo, powinno się stawiać na chleb żytni lub graham.
Dla zdrowia kości i zębów dzieci powinny jadać jogurty, sery czy pić kefiry lub mleko.
Wybierając mięso, powinno się stawiać przede wszystkim na drób, wołowinę, wieprzowinę, królika i ryby. Jeśli chodzi o ryby, to szczególnie te tłuste. Powinny być one podawane chociaż raz w tygodniu.
W jadłospisie powinno się unikać wysoko przetworzonych produktów, takich jak np. parówki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Grono s.c. Maria Gosk Aleksandra Węsierska Antoni Węsierski
Catering woj. pomorskie83-300 Kartuzy, Polna 17
-
Jedzie catering Catering dla szkół przedszkoli i firm
Catering woj. zachodniopomorskie71-739 Szczecin, Pokoju 48