Jaką zawartość skrobii powinny mieć ziemniaki chipsowe?

Jak powszechnie wiadomo, chipsy to niezwykle popularne przekąski, które tworzone są głównie z wykorzystaniem ziemniaków. Część z nas nie wie jednak, że nie każdy rodzaj ziemniaka będzie odpowiedni do ich produkcji, gdyż różnią się one, chociażby zawartością skrobii. W tym artykule wyjaśniamy więc, ile skrobii powinny mieć ziemniaki chipsowe, a także, na co warto zwrócić uwagę w procesie ich uprawy.
Jak uprawiane są ziemniaki chipsowe?
Zanim przejdziemy do tematu skrobii, warto poświęcić chwilę, by przyjrzeć się uprawie ziemniaków chipsowych. Od poprawnego wykonania wszystkich niezbędnych czynności zależy bowiem to, czy zebrane warzywa będą mogły zostać wykorzystane. Istotne jest, chociażby regularne nawadnianie plantacji, zwłaszcza w okresach suszy, które coraz częściej dotykają rozmaite tereny uprawne. Nie można zapomnieć również o dostarczaniu hodowanym ziemniakom odpowiednich składników pokarmowych, bogatych w azot oraz potas. Wartych zapamiętania wskazówek oczywiście jest dużo więcej, przez co uprawa taka nie należy do najłatwiejszych zadań. Na szczęście odpowiednie ziemniaki możemy kupować od hurtowych producentów warzyw, na przykład Kuduk, którzy przez lata zdobywali niezbędną wiedzę oraz doświadczenie. Dzięki temu możemy mieć pewność, że pozyskane w ten sposób ziemniaki będą spełniały wszelkie wymagane normy jakościowe.
Dlaczego odpowiednia zawartość skrobii jest ważna?
Ilość skrobii pozwala stwierdzić, jakie parametry będą cechowały dany ziemniak. Dzięki temu wiemy, czy możemy użyć go do wybranego celu. Wiedza ta jest niezwykle istotna dla każdego producenta ziemniaków, gdyż dzięki niej kieruje on swoje produkty do właściwej grupy odbiorców. Na przykład odmiany z niską zawartością skrobii przeważnie wykorzystywane są do gotowania, ponieważ nie kruszą się w jego trakcie, dzięki czemu pozostają nienaruszone. Ziemniaki średnioskrobiowe natomiast dobrze nadają się do smażenia, podczas gdy odmiany z najwyższą zawartością skrobii wykorzystywane są w przetwórstwie spożywczym. W przypadku ziemniaków używanych do produkcji chipsów zawartość skrobii powinna wynosić od 16 do 21%, będą to więc odmiany wysokoskrobiowe. By to uzyskać, należy pilnować odpowiedniej wielkości bulw, a także dokonywać zbiorów we właściwym okresie starzenia się roślin.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Spółdzielnia Producentów Mleka Milkon
Mleczarnie, zlewnie mleka woj. wielkopolskie62-561 Ślesin, Nowy Rynek 4