Jak zrobić sushi? Przepisy i rodzaje
Sushi to popularna potrawa pochodząca z Japonii. Najczęściej składa się z ryżu i octu ryżowego oraz różnych dodatków. W środku mogą się znaleźć surowe owoce morza, wodorosty nori, ryba czy warzywa i grzyby. Nierzadko składa się także z japońskiego omletu, tofu czy sezamowego ziarna. Jak je samodzielnie przygotować w domu? Sprawdź, z czego może się składać sushi!
Jakie są rodzaje sushi?
Do rodzajów sushi zaliczają się:
nigiri – składa się z kawałka ryby, kalmara, omletu czy ośmiornicy. Przykładem może być nigiri unagi, a więc z węgorzem,
maki sushi – zawiera prasowane wodorosty nori. Może obejmować owoce morza, ryby czy warzywa. Zawija się je w bambusową matę,
hosomaki – gromadzi warzywa czy kawałek ryby. Jest najmniejszą odmianą,
futomaki – składa się z 4 składników,
kappa maki – hosomaki z ogórkiem,
uramaki – na zewnątrz znajduje się ryż, a w środku wodorosty i dodatki.
Tempura maki – maki, które otacza tempura, a więc japońskie ciasto,
gunkan maki – ryż przypomina łódeczkę z dodatkami,
date maki – zamiast wodorostów rolki zawija się w omlety japońskie,
temaki – z prasowanych nori powstają rożki obejmujące ryż i dodatki.
Oprócz tego wyróżnia się kaburamaki, a więc uramaki z rybą czy warzywami, oyakomaki, a więc kulki ryżu zawinięte w surową rybę i z farszem oraz sashimi bez ryżu.
Jak zrobić sushi, czyli co może się w nim znaleźć?
Zastanawiasz się, jak zrobić sushi? Najlepiej wybierz się do japońskiej restauracji! Jednak domowe sushi to także dobre rozwiązanie, gdyż ma się wpływ na to, co zawiera. Najczęściej składa się na nie pieczona, smażona, wędzona czy grillowana ryba. Najczęściej dodawany jest łosoś. Może być pieczony lub surowy. W celu upieczenia pokrój go w paski, a potem dodaj sos i wymieszaj z miodem czy syropem klonowym. Piecz przez około 5-6 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Oprócz tego możesz dodać:
paluszki surimi.
sałatę,
awokado,
ogórka i pora,
rzodkiew daikon,
sezam,
majonez,
serek – do kanapek śmietankowy.
Z jajek za to możesz zrobić omlet tamago. Jeśli chodzi o owoce morza, to są to kalmary, ośmiornica czy krewetki. Marchew, papryka, tykwa czy pędy bambusa to pozostałe propozycje. W przypadku zalewy do ryżu przyda się ocet ryżowy (12 łyżek), cukier (9 łyżek) oraz sól (2,5 łyżeczki).
Gotowy przepis na sushi
Oto przepis na sushi. Zacznij od przygotowania ryżu. Zalej go zimną wodą. Następnie wymieszaj i odlej wodę. Powtórz zalanie wodą i odlej ją. Powtórz 3 razy czynność. Zalej zimną wodą ryż i poczekaj pół godziny. Odlej wodę i wlej nową. Powinno jej być około 1 centymetra nad powierzchnię ryżu. W momencie wrzenia wody przykryj garnek przykrywką. Gotuj na wolnym ogniu. Nie podnoś pokrywki przez 15 minut. Potem odstaw ryż na około 20 minut. Połącz ocet z cukrem i solą. Odstaw na około 20 minut. Co jakiś czas mieszaj. Zalewę wlej do gorącego ryżu. Wymieszaj i odczekaj, aż wystygnie.
Później przejdź do zawijania. Na bambusowej macie ułóż płat nori śliską stroną. Na nieco mokre ręce nałóż porcję ryżu i rozprowadź jego cienką warstwę, tak aby został na końcu około 2-3 centymetry wolnego brzegu. Następnie rozprowadź cienki pasek wasabi, serek, ogórki w paseczkach, podobnie paprykę, łososia, dymkę i awokado. Z użyciem maty zwiń wszystko w rulon, a potem pokrój. Podawaj z sosem sojowym i imbirem oraz wasabi.
W jaki sposób przechowywać sushi?
Ponieważ często głównym dodatkiem sushi jest ryba, nierzadko surowa, rolki przygotowane są dopiero po zamówieniu. W przypadku zakupu na wynos sprawdź termin ważności. Z kolei zrobione samodzielnie będzie dobre jeszcze przez jeden dzień. Jednak najlepiej jest je spożyć od razu po przygotowaniu. Rolki sushi przechowuj w lodówce. Po wyjęciu odstaw je na 15 minut. Dzięki temu ogrzeją się do temperatury pokojowej. W przypadku gdy ma zostać na drugi dzień, wtedy zamiast surowej wybierz wędzoną lub grillowaną rybę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana