Jak zrobić domowej roboty lody śmietankowe?

Jak zrobić domowej roboty lody śmietankowe?

Nie ma lepszego remedium na upalne dni niż kubełek zimnych lodów. Niestety, wiele z tych smakołyków dostępnych w sklepach nie może poszczycić się najzdrowszym składem. Dla najbardziej zacietrzewionych pozostaje jedno wyjście – domowa produkcja. Z myślą o wszystkich, którzy noszą się z zamiarem poszerzenia swojego arsenału deserowego, stworzyliśmy ten tekst. Poznaj nasze sposoby na domowe lody śmietankowe!

Podstawowe rodzaje lodów

Wyobrażasz sobie lato bez lodów śmietankowych? Jeśli czytasz ten tekst, to zapewne jest to jeden z twoich ulubionych deserów. Niestety, wielu konsumentów wciąż narzeka na brak zdrowych słodyczy tego typu w ofertach popularnych sklepów. Jedynym rozwiązaniem tej sytuacji wydaje się być własnoręczna produkcja. Jak zrobić lody w domu? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba znać trochę teorii.

Lody można podzielić na dwa zasadnicze rodzaje. Różnica między nimi polega głównie na użyciu żółtka. Wyróżniamy:

  • Lody w stylu francuskim – zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj lodów. Przygotowywane na bazie żółtek i śmietany, charakteryzują się niezwykle gładką i aksamitną konsystencją.

  • Lody w stylu filadelfijskim – podstawą do ich przygotowania jest śmietanka i mleko. Brak żółtka sprawia, że nie są one aż tak puszyste, ale za to mniej kaloryczne i lżejsze w smaku.

W tym tekście postanowiliśmy przedstawić przepis, który jest bez zawartości żółtka. Dobrze ubita śmietanka powinna nadać całości wystarczająco kremowego charakteru, aby zadowolić najbardziej wyrafinowane podniebienia. Pamiętaj jednak, że podobny efekt będzie ciężki do osiągnięcia w przypadku lodów czekoladowych.

Wybieramy śmietankę do lodów

Jak łatwo się domyślić, sekret udanych lodów śmietankowych tkwi w śmietance. Ten podstawowy składnik będzie odpowiadał za przeważającą ilość doznań smakowych. Jak wybrać odpowiednią? Przede wszystkim musi posiadać ona wysoką zawartość tłuszczów. Preferowana zawartość oscylować będzie między 30% a 36%. Poza tym, na opakowaniu producent powinien umieścić informacje, iż nadaje się ona do ubijania i deserów. Sprawdź, czy produkt nie zawiera żadnych kultur bakterii, jest płynny i nie ma żadnych dodatków. Jeśli znajdziesz śmietankę spełniającą powyższe kryteria, śmiało możesz zacząć produkować domowe lody.

Przepis na lody śmietankowe

Do zrobienia lodów śmietankowych potrzebne będzie:

  • 400 ml śmietanki 30-36%

  • 200 ml mleka

  • 65 g cukru (jeśli chcesz, by lody były słodsze, dodaj więcej)

Jeśli masz już wszystkie potrzebne składniki, pora przystąpić do dzieła:

  1. Połowę śmietanki umieść w garnku razem z cukrem i podgrzewaj na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się cukru.

  2. Zdejmij garnek z ognia i umieść jego zawartość w innym pojemniku.

  3. Do ściągniętej z ognia śmietanki dodaj resztę śmietanki i mleko, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz użyć w tym celu miksera albo trzepaczki.

  4. Włóż uzyskaną masę do lodówki, aby się schłodziła.

  5. Przelej schłodzoną masę do maszynki do lodów i postępuj z zaleceniami producenta. Jeśli nie posiadasz takowej, umieść mieszaninę w zamrażalniku na 30 minut, następnie wyjmij, zmiksuj jeszcze raz, aby rozbić tworzące się kryształki lodu i ponownie odstaw do zamrażarki.

  6. Po 3-4 godzinach lody są gotowe do konsumpcji.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.