Jak szkodzą fast foody?

Jak szkodzą fast foody?

Fast food, czyli szybkie jedzenie jest dostępne niemal na każdym kroku i bardzo popularne ze względu na ogólne zabieganie, konsumpcjonizm czy wygodę osób, które po nie sięgają. Niestety szybko nie znaczy zdrowo. Tego typu potrawy są bardzo kaloryczne, pełne tłuszczu i węglowodanów, a przy tym zawierają znikome ilości witamin, błonnika czy innych składników mineralnych.

Dlaczego fast foody szkodzą?

Główną przyczyną szkodliwości fast foodów jest brak wartości odżywczych. Posiadają one jedynie cukier, sól, tłuszcze i węglowodany, przez co powodują szybki przyrost wagi, nie dostarczając organizmowi składników odżywczych. Ponadto zawierają spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, powodujących osłabienie sił obronnych organizmu. A brak błonnika i witamin spowodowany wykorzystaniem białego, miękkiego pieczywa prowadzi do zaparć czy anemii.

Konsekwencje jedzenia fast foodów

Do fast foodów zaliczamy przede wszystkim hamburgery, frytki, hot-dogi, zapiekanki, kebaby, pizze i słodkie napoje gazowane, w tym popularną coca colę. Frytki, które w barach szybkiej obsługi smażone są kilkakrotnie na tym samym tłuszczu zawierają rakotwórczy związek zwany akrylamidem oraz tłuszcze trans powodujące miażdżycę. Nie powinny ich jeść kobiety w ciąży (niekorzystnie wpływają na płód) oraz mężczyźni (zmniejszają płodność). Hamburgery przez zawarte w nich kwasy tłuszczowe podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi (LDL), obniżając poziom tego „dobrego”(HDL), a przez sód – powodują rozwój nadciśnienia tętniczego oraz chorób nerek.

Nawet podawane w barach szybkiej obsługi i szkolnych stołówkach darmowe fast foody nie są zaliczane do zdrowych dań, gdyż są słodzone, polewane tłustym, kalorycznym sosem oraz podawane z dodatkami typu bekon.

Czym grozi jedzenie fast foodów?

Częste jedzenie fast foodów wpędza w takie choroby jak otyłość (szczególnie wśród dzieci i młodzieży), miażdżyca, choroby nowotworowe – głównie przewodu pokarmowego, alergie pokarmowe, zaparcia, niestrawność, choroby serca, układu krążenia i wątroby czy nawet depresja. Żywność w restauracjach fast food charakteryzuje się dużą zawartością kalorii, tłuszczu, soli, cukru i substancji chemicznych mających negatywny wpływ na zdrowie. Oczywiście zjedzenie hamburgera czy kawałka pizzy raz lub dwa razy w miesiącu nie będzie wiązało się z dramatyczną utratą zdrowia, jednak w dniu, kiedy sięgniemy po jakiś fast food zadbajmy o to, by pozostałe posiłki zawierały ryby, warzywa, owoce i nabiał. A jeśli zdecydujemy się na tzw. szybkie jedzenie, to kupujmy je w renomowanych sieciach, nie zaś w ulicznych budkach, wybierając ich zdrowe alternatywy: kanapki z ciemnym pieczywem bez majonezu, grillowane mięsa oraz warzywa. Warto walczyć z uzależniającym, tanim, łatwo dostępnym i szybkim jedzeniem, ponieważ w grę wchodzi nasze życie oraz zdrowie naszych dzieci.

Ważne jest, aby kreować zdrowe nawyki żywieniowe u najmłodszych już od wczesnych lat ich życia. Nie podawaj im domowych fast foodów, dbaj o dietę, jak tylko się da. Od tego zależy ich zdrowie!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.