Jak szkodzą fast foody?
Fast food, czyli szybkie jedzenie jest dostępne niemal na każdym kroku i bardzo popularne ze względu na ogólne zabieganie, konsumpcjonizm czy wygodę osób, które po nie sięgają. Niestety szybko nie znaczy zdrowo. Tego typu potrawy są bardzo kaloryczne, pełne tłuszczu i węglowodanów, a przy tym zawierają znikome ilości witamin, błonnika czy innych składników mineralnych.
Dlaczego fast foody szkodzą?
Główną przyczyną szkodliwości fast foodów jest brak wartości odżywczych. Posiadają one jedynie cukier, sól, tłuszcze i węglowodany, przez co powodują szybki przyrost wagi, nie dostarczając organizmowi składników odżywczych. Ponadto zawierają spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, powodujących osłabienie sił obronnych organizmu. A brak błonnika i witamin spowodowany wykorzystaniem białego, miękkiego pieczywa prowadzi do zaparć czy anemii.
Konsekwencje jedzenia fast foodów
Do fast foodów zaliczamy przede wszystkim hamburgery, frytki, hot-dogi, zapiekanki, kebaby, pizze i słodkie napoje gazowane, w tym popularną coca colę. Frytki, które w barach szybkiej obsługi smażone są kilkakrotnie na tym samym tłuszczu zawierają rakotwórczy związek zwany akrylamidem oraz tłuszcze trans powodujące miażdżycę. Nie powinny ich jeść kobiety w ciąży (niekorzystnie wpływają na płód) oraz mężczyźni (zmniejszają płodność). Hamburgery przez zawarte w nich kwasy tłuszczowe podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi (LDL), obniżając poziom tego „dobrego”(HDL), a przez sód – powodują rozwój nadciśnienia tętniczego oraz chorób nerek.
Nawet podawane w barach szybkiej obsługi i szkolnych stołówkach darmowe fast foody nie są zaliczane do zdrowych dań, gdyż są słodzone, polewane tłustym, kalorycznym sosem oraz podawane z dodatkami typu bekon.
Czym grozi jedzenie fast foodów?
Częste jedzenie fast foodów wpędza w takie choroby jak otyłość (szczególnie wśród dzieci i młodzieży), miażdżyca, choroby nowotworowe – głównie przewodu pokarmowego, alergie pokarmowe, zaparcia, niestrawność, choroby serca, układu krążenia i wątroby czy nawet depresja. Żywność w restauracjach fast food charakteryzuje się dużą zawartością kalorii, tłuszczu, soli, cukru i substancji chemicznych mających negatywny wpływ na zdrowie. Oczywiście zjedzenie hamburgera czy kawałka pizzy raz lub dwa razy w miesiącu nie będzie wiązało się z dramatyczną utratą zdrowia, jednak w dniu, kiedy sięgniemy po jakiś fast food zadbajmy o to, by pozostałe posiłki zawierały ryby, warzywa, owoce i nabiał. A jeśli zdecydujemy się na tzw. szybkie jedzenie, to kupujmy je w renomowanych sieciach, nie zaś w ulicznych budkach, wybierając ich zdrowe alternatywy: kanapki z ciemnym pieczywem bez majonezu, grillowane mięsa oraz warzywa. Warto walczyć z uzależniającym, tanim, łatwo dostępnym i szybkim jedzeniem, ponieważ w grę wchodzi nasze życie oraz zdrowie naszych dzieci.
Ważne jest, aby kreować zdrowe nawyki żywieniowe u najmłodszych już od wczesnych lat ich życia. Nie podawaj im domowych fast foodów, dbaj o dietę, jak tylko się da. Od tego zależy ich zdrowie!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana