Jak łączy się smaki w polskiej kuchni?
Kuchnia polska nie ma sobie równych. Tradycyjne dania niezależnie od regionu są uwielbiane przez wszystkie pokolenia. Mimo dostępu do kuchni z różnych zakątków świata zawsze chętnie wracamy do rodzimych potraw. Poniekąd mają na to wpływ przepyszne połączenia smakowe, które znajdziemy w kuchni polskiej. O jakich połączeniach mowa? Tego dowiesz się z tego artykułu.
Czym charakteryzuje się tradycyjna kuchnia polska
Może i kuchnia polska nie należy do najzdrowszych, ponieważ jest stosunkowo tłusta, ale zdecydowanie jest najpyszniejsza. Można się o tym przekonać zamawiając catering z kuchnią polską od Restauracji Golonkowo. Nasza tradycyjna kuchnia charakteryzuje się głównie daniami mięsnymi. Najczęściej spożywamy drób lub wołowinę. Nie brakuje jednak dań na bazie wieprzowiny lub dziczyzny. Słyniemy również z wybornych produktów zbożowych takich jak makarony czy kasze, na których bazie możemy przygotować przepyszną zupę lub drugie danie. Łatwy dostęp do lasów skutkuje tym, że wiele dań jest przygotowanych z grzybów.
Połączenia smaków w polskiej kuchni
W Polskiej kuchni raczej nie wybieramy nietypowych połączeń smakowych. Wolimy sprawdzone duety np. mięso i ziemniaki. To chyba najczęściej wybierane dania w restauracjach z kuchnią polską. Najpopularniejsze dania są raczej wytrawne i słone. Rzadziej decydujemy się na dodanie do nich słodkich akcentów i aromatów. Zdarzają się jednak dania obiadowe w wersji na słodko np. zupa owocowa, naleśniki, kutia, mięso nadziewane śliwką, pierogi czy pyzy z owocami albo kartacze. Słodsze dodatki do posiłku to głównie buraczki, które idealnie współgrają z ziemniakami.
Jakie smaki królują w polskiej kuchni?
Nie da się nie zauważyć, że w Polsce stawiamy raczej na potrawy mięsne, tłuste i mączne. Uwielbiamy ziemniaki z gęstym, brązowym sosem. Potrawy przyprawiamy głównie ziołami, a jako dodatki najczęściej wybieramy kwaśne jedzenie. Kiszone ogórki to idealna zagryzka do obiadu lub okład na kanapkę. Często do tradycyjnych dań obiadowych zamiast zwykłej surówki, wybieramy kapustę kiszoną. Znajdziemy ją także w wersji zasmażanej. Kiszonki są świetne dla naszego zdrowia, ponieważ pomagają oczyszczać organizm. Co więcej, świetnie komponują się z daniami mięsnymi, a więc to strzał w dziesiątkę!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana