Ile kalorii mają jajka? Wartości odżywcze, rodzaje, pomysły na dania
![Ile kalorii mają jajka? Wartości odżywcze, rodzaje, pomysły na dania Ile kalorii mają jajka? Wartości odżywcze, rodzaje, pomysły na dania](https://d2yvmenv39glx3.cloudfront.net/images/f-218374-ile-kalorii-maja-jajka-wartosci-odzywcze-rodzaje-pomysly-na-dania.jpg)
Nie wiesz, czy jajko ma dużo kalorii? Przeczytaj koniecznie nasz artykuł, z którego zdobędziesz potrzebną wiedzę. Które jajko – kacze, przepiórcze czy kurze ma najwięcej białka? Poznaj wartości odżywcze jajek. Odkryj zdrowe dania jajeczne. Z naszego tekstu poradnikowego dowiesz się, ile kosztuje jedna sztuka. Zapraszamy do lektury!
Rodzaje jajek a pochodzenie
Ze względu na pochodzenie, w hurtowniach jaj można znaleźć:
kacze – chociaż nie są popularne i dostępne, to jednak są źródłem witamin, kwasów i składników odżywczych,
kurze – mogą być przygotowane na różne sposoby. Mogą by miękkie, twarde, sadzone, jako jajecznica czy omlet,
gęsie – są droższe od kurzych i cechują się oleistym smakiem. Dodawane jako składnik do pieczenia ciast,
strusie – ze względu na swoją wielkość są drogie. W jednej sztuce znajduje się aż 1000 gramów białka. Składają się na nie wielonasycone kwasy tłuszczowe,
jaja przepiórcze – chociaż są kaloryczne, to zawierają więcej od kurzych witamin B1 i A.
Wartości odżywcze jajek
Wartości odżywcze jaj to przede wszystkim:
witaminy – A, B2, B5, B12, D, E, K, B6,
kwas foliowy,
fosfor,
selen,
cynk,
wapń.
Żółtko jajka jest najbardziej odżywcze. Składają się na nie witaminy oraz mikroelementy wpływające pozytywnie na układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Jak wynika z badań, żółtko obniża ciśnienie krwi. Chroni przez to przed występowaniem chorób sercowo-naczyniowych. Oprócz tego wzmocniony jest układ trawienny. Metabolizm jest regulowany, a procesy trawienne są wspomagane.
Ugotowane jajko, które waży około 50-60 gramów zawiera:
wodę – 76%,
białko – 13%,
tłuszcze – 11%,
węglowodany – 1%.
Jajko również dodaje energii. 64% energii pochodzi z tłuszczów, a 34% z białka. W postaci gotowanej może być podstawą diety opierającej się na białku. Zawiera także wapń i kwasy tłuszczone jednonienasycone.
Kalorie w jajach
Warto wiedzieć, że kalorie w jajach w przypadku na miękko i porcji 60 gramów wynosi około 88,2 kalorii. Z kolei na twardo to 93 kalorie. Surowe zawierają tylko 48 kalorii – co ciekawe, po obróbce termicznej jego kaloryczność rośnie. Licząc na 100 gramów, jedno ugotowane jajko to około 150-155 kalorii. Z kolei przeliczając na sztuki, jedno ugotowane to około 80-90 kalorii. Natomiast jajecznica z jednego jajka to 170 kcal, a jedno sadzone to około 130 kcal. Podobną ilość kalorii zawiera omlet.
Zawarcie tłuszczów wzrasta razem z metodą przygotowania. Wszystko jednak zależy od liczby i typu zastosowanego tłuszczu. Z bekonem czy smażone wiąże się ze zwiększoną kalorycznością.
Zdrowe i małokaloryczne dania jajeczne
Zdrowe i niskokaloryczne potrawy z jajek są proste do wykonania. Zamiast jajka na twardo czy na miękko możesz się zdecydować na jajecznicę. Urozmaicisz ją dzięki dodaniu warzyw, pomidorów, szynki czy grzybów. Za każdym razem dodawaj inne składniki. Uwaga: Ogranicz tak zwane ukryte kalorie. Odmierzaj dokładnie ilość tłuszczu, na jakim będziesz smażyć jajka. Jesteś na diecie? Zdecyduj się na tłuszcze roślinne lub masło klarowane.
Alternatywą mogą być jajka sadzone. Dodaj do nich warzywa czy inne artykuły spożywcze. Stwórz oryginalne danie i wzbogać smak przyprawami. Innym pomysłem jest szakszuka. Są to duszone pomidory i delikatnie ścięte jajka.
Ile kosztują jajka?
Ceny jaj są podobne. Za 100 sztuk zapłacisz około 20 złotych. W przypadku targów cena wynosi od jednej sztuki około 80-90 groszy. Nierzadko pojedyncza sztuka kosztuje 1 złoty.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Dars Premium Wójcik & Rospara i Wspólnicy Sp. j.
Piwo - produkcja, hurt woj. dolnośląskie59-300 Lubin, Rzeźnicza 10
-
Lomania Polsko-Francuska sp. z o. o.
Przetwórstwo owocowo - warzywne woj. wielkopolskie64-000 Szczodrowo 13