Do czego wykorzystuje się pieczarki marynowane?
Pieczarki są grzybami od lat uprawianymi na całym świecie dla ich walorów smakowych i odżywczych. Zawierają wiele cennych składników mineralnych, witamin, mają niewiele kalorii i wspomagają organizm w zwalczaniu wielu dysfunkcji. Są to również grzyby łatwe do przetwarzania, dzięki czemu mogą być spożywane na surowo, poddawane obróbce cieplnej, czy też konserwowane. Gdzie znajdują zastosowanie pieczarki marynowane?
Charakterystyka pieczarek
Pieczarki są grzybami uprawianymi na skalę przemysłową w specjalnie przystosowanych pieczarkarniach. Na półkach układa się w nich podłoże, a na nim grzybnię, która w odpowiednich warunkach środowiskowych rodzi grzyby. Najpopularniejsza jest ich biała odmiana, chociaż można też spotkać inne, ciemniejsze w kolorze i o większych kapeluszach. Niewątpliwą zaletą pieczarek produkowanych i przetwarzanych przez firmę Lomania jest zawartość wielu składników odżywczych i witamin. Szczególnie bogato są reprezentowane witaminy z grupy B – niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy, tiamina, witamina B6, witamina B12. W grzybach nie brakuje też witamin C, D i E oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, cynk, mangan, miedź, magnez, sód, fosfor i selen. Około 100 g pieczarek dostarcza po 3 g białka i węglowodanów oraz 1 g błonnika. Systematyczne spożywanie tego produktu wspiera kondycję serca, układu pokarmowego, nerwowego, odpornościowego, tarczycy oraz pamięci.
Pieczarki marynowane w zastosowaniach kulinarnych
Marynowanie w zalewie octowej z dodatkiem przypraw jest jednym ze sposobów utrwalania pieczarek. Nabierają one wówczas specyficznego, kwaśno-słodkiego smaku, który rozszerza wachlarz zastosowań tych grzybów. Gdzie i w jakiej formie można wykorzystać marynowane pieczarki? Najpopularniejsze sposoby podania to:
samodzielnie jako dodatek warzywny do obiadu,
samodzielnie jako dodatek do kanapek, mięs i wędlin serwowanych na przyjęciach czy podczas codziennych kolacji,
jako składnik sałatek dodający im pikantności i wyrazistości,
jako składnik koreczków imprezowych, roladek na zimno i innych przystawek,
jako dodatek do potrawki z kurczaka czy wieprzowiny, gulaszu lub innego dania mięsnego zaostrzający smak sosu.
Pomysłów na wykorzystanie pieczarek marynowanych jest znacznie więcej, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana