Artykuł sponsorowany

Dlaczego burgery z grilla smakują najlepiej?

Dlaczego burgery z grilla smakują najlepiej?

Dania z grilla od lat zachwycają szerokie grono smakoszy. Wynika to głównie z wyjątkowego smaku, jakim cechują się tak przyrządzone potrawy. Duże znaczenie mają w tym procesie karmelizacja oraz dym, który powstaje podczas grillowania. Wysoka temperatura sprawia, że dochodzi do odparowania tłuszczu, cukru oraz protein i powstania nowych, złożonych cząstek przylegających do mięsa czy warzyw. Dowiedz się, co jeszcze wpływa na smak burgerów z grilla!

Co wpływa na smak i aromat burgerów z grilla?

Bez względu na zasilanie grilla można nadać potrawom wyjątkowy smak i aromat. Przygotowywane w ten sposób burgery są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Jak dotychczas dowiedziono, w temperaturze około 140°C zachodzi tzw. reakcja Maillarda. Polega ona na rozkładzie protein i przemianie ich w aminokwasy, a w efekcie reakcji aminokwasów z cukrami. Skutkiem tego jest powstanie smacznej, brązowej i chrupiącej skórki. Duże znaczenie ma w tym przypadku również karmelizacja, która przyczynia się do brązowienia molekuł cukru. Przyczynia się to do pojawienia się orzechowego, wyjątkowego smaku mięsa. Warto pamiętać, że idealny burger z grilla to również dobrej jakości mięso. Odpowiedni kolor, świeżość, właściwe transportowanie oraz przechowywanie – to podstawa smaku i aromatu. Nie warto używać gotowych, marynowanych kawałków, zapakowanych w folię, na tackach styropianowych. Duże znaczenie mają przyprawy i marynaty, którymi podkręca się smak wołowiny i wieprzowiny.

Na co zwrócić uwagę przyrządzając burgera z grilla?

Jak podkreślają specjaliści firmy CHEFS ON WHEELS, przygotowanie idealnego burgera z grilla wymaga zachowania pewnych zasad. Ważne są jakość mięsa oraz jego pochodzenie. Warto wybrać świeży, zmielony antrykot, w którym powinno być około 20% tłuszczu. Nie powinno się zagłuszać jego smaku zbędnymi dodatkami. Lepiej wybrać jedynie sól, pieprz i ewentualnie czosnek. Duże znaczenie ma właściwe przygotowanie mięsa, a więc wyrobienie go rękami i podzielenie na nieduże porcje. Optymalnie powinny one ważyć około 150 gramów. Po uformowaniu kulki należy ją spłaszczyć i tak przygotowane kotlety grillować na otwartym ogniu. Proces ten powinien trwać do chwili, gdy mięso samo odchodzi od kratki. Nie należy ich przyciskać do rusztu, a jedynie odwrócić na każdą stronę na 5 minut.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.