Dlaczego burgery z grilla smakują najlepiej?
Dania z grilla od lat zachwycają szerokie grono smakoszy. Wynika to głównie z wyjątkowego smaku, jakim cechują się tak przyrządzone potrawy. Duże znaczenie mają w tym procesie karmelizacja oraz dym, który powstaje podczas grillowania. Wysoka temperatura sprawia, że dochodzi do odparowania tłuszczu, cukru oraz protein i powstania nowych, złożonych cząstek przylegających do mięsa czy warzyw. Dowiedz się, co jeszcze wpływa na smak burgerów z grilla!
Co wpływa na smak i aromat burgerów z grilla?
Bez względu na zasilanie grilla można nadać potrawom wyjątkowy smak i aromat. Przygotowywane w ten sposób burgery są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Jak dotychczas dowiedziono, w temperaturze około 140°C zachodzi tzw. reakcja Maillarda. Polega ona na rozkładzie protein i przemianie ich w aminokwasy, a w efekcie reakcji aminokwasów z cukrami. Skutkiem tego jest powstanie smacznej, brązowej i chrupiącej skórki. Duże znaczenie ma w tym przypadku również karmelizacja, która przyczynia się do brązowienia molekuł cukru. Przyczynia się to do pojawienia się orzechowego, wyjątkowego smaku mięsa. Warto pamiętać, że idealny burger z grilla to również dobrej jakości mięso. Odpowiedni kolor, świeżość, właściwe transportowanie oraz przechowywanie – to podstawa smaku i aromatu. Nie warto używać gotowych, marynowanych kawałków, zapakowanych w folię, na tackach styropianowych. Duże znaczenie mają przyprawy i marynaty, którymi podkręca się smak wołowiny i wieprzowiny.
Na co zwrócić uwagę przyrządzając burgera z grilla?
Jak podkreślają specjaliści firmy CHEFS ON WHEELS, przygotowanie idealnego burgera z grilla wymaga zachowania pewnych zasad. Ważne są jakość mięsa oraz jego pochodzenie. Warto wybrać świeży, zmielony antrykot, w którym powinno być około 20% tłuszczu. Nie powinno się zagłuszać jego smaku zbędnymi dodatkami. Lepiej wybrać jedynie sól, pieprz i ewentualnie czosnek. Duże znaczenie ma właściwe przygotowanie mięsa, a więc wyrobienie go rękami i podzielenie na nieduże porcje. Optymalnie powinny one ważyć około 150 gramów. Po uformowaniu kulki należy ją spłaszczyć i tak przygotowane kotlety grillować na otwartym ogniu. Proces ten powinien trwać do chwili, gdy mięso samo odchodzi od kratki. Nie należy ich przyciskać do rusztu, a jedynie odwrócić na każdą stronę na 5 minut.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana