Czym wyróżniają się pierożki japońskie

Spis treści
- Składniki i sposób przygotowania
- Sposoby podawania i sosy
- Odmiany pierożków japońskich
- Pierożki japońskie w Polsce
Pierożki japońskie, znane również jako gyoza, to popularne danie kuchni azjatyckiej, które zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. Choć na pierwszy rzut oka mogą przypominać klasyczne polskie pierogi, różnią się od nich smakiem, konsystencją oraz tradycyjnymi dodatkami. W Toruniu można zjeść je między innymi w restauracji Shark Sushi.
Składniki i sposób przygotowania
Podstawowym składnikiem pierożków japońskich jest cienkie ciasto, które wyrabia się z mąki, wody i soli. W przeciwieństwie do polskich pierogów, ciasto to jest bardziej elastyczne i delikatne, dzięki czemu dobrze się ściąga i nie pęka podczas pieczenia. Nadzienie gyoza składa się z mielonego mięsa (najczęściej wieprzowego lub drobiowego), kapusty, cebuli oraz przypraw takich jak imbir czy czosnek. Po uformowaniu pierożków, smaży się je na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju, a następnie dusi w niewielkiej ilości bulionu. Dzięki temu uzyskują chrupiący spód i miękką górną część.
Przeczytaj również: Ramen – jak przyrządza się ten japoński przysmak?
Sposoby podawania i sosy
Tradycyjnym sposobem podawania pierożków japońskich jest podanie ich na ciepło, posypane sezamem i posiekaniem szczypiorkiem. Gyoza podaje się z sosem na bazie sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego, często z dodatkiem płatków chilli. W Japonii istnieje wiele wariantów sosów do pierożków, jednak ten klasyczny smak z pewnością przypadnie do gustu większości degustatorów. Gyoza często serwuje się jako przekąskę przed głównym daniem, ale może również stanowić samodzielne danie.
Przeczytaj również: Co cechuje dobre sushi?
Odmiany pierożków japońskich
Choć typowe gyoza mają swoją stałą recepturę, w zależności od regionu Japonii można spotkać się z różnymi wariantami tego dania. Na przykład w mieście Hiroshima popularna jest odmiana zwana "Hiroshima-style gyoza", w której dodaje się więcej warzyw, a pierożki są większe i bardziej soczyste. Oprócz tego, możemy również znaleźć wersje wegetariańskie czy wzbogacone o owoce morza.
Przeczytaj również: Dlaczego sushi to doskonały wybór na spotkania ze znajomymi?
Pierożki japońskie w Polsce
Choć pierożki gyoza nie są jeszcze tak powszechne jak sushi czy ramen, coraz więcej restauracji japońskich oferuje je w swoim menu. Pierożki japońskie w Toruniu można zjeść między innymi w restauracji Shark Sushi, która oprócz gyoza oferuje także szeroki wybór innych dań kuchni azjatyckiej. Dzięki temu mieszkańcy Polski mają możliwość poznania różnorodnych smaków kuchni japońskiej bez konieczności wyjazdu do Kraju Kwitnącej Wiśni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Cukiernia Izabela Zając
Cukiernie, ciastkarnie woj. dolnośląskie50-369 Wrocław, Curie-Skłodowskiej 51
-
Bar Perełka, catering, imprezy okolicznościowe
Catering woj. pomorskie80-524 Gdańsk, Gałczyńskiego 2
-
Kolba Resto-Bar alchemiczna restauracja
Restauracje - kuchnie inne woj. małopolskie31-007 Kraków, Wiślna 5 lok. 3