Czym się różni miód sztuczny od naturalnego?

Na rynku dostępne są dwa rodzaje. Jest to miód sztuczny oraz naturalny. I chociaż oba produkty zbliżone są wyglądem, smakiem czy konsystencją, ich właściwości znacznie się od siebie różnią. O ile miód naturalny jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne, o tyle miód sztuczny to doskonały produkt cukierniczy. Sprawdź, na czym polegają różnice pomiędzy tymi produktami.
Czym jest miód sztuczny i jakie ma zastosowanie?
Miód sztuczny to produkt całkowicie syntetyczny, będący wytworem procesów produkcyjnych inicjowanych przez człowieka. Posiada barwę i konsystencję zbliżoną do miodu naturalnego i dostępny jest zarówno jako produkt w formie stałej, jak i płynnej. Tego typu produkty powszechnie stosowane są w przemyśle cukierniczym i piekarnictwie. Najwyższej jakości miód sztuczny wytwarzany w ściśle kontrolowanych procesach oferuje przedsiębiorstwo produkcyjno-dystrybucyjne Holger Food.
Zastosowanie miodu sztucznego
Miód sztuczny w przeciwieństwie do naturalnego nigdy nie ulega krystalizacji, dlatego stanowi tak korzystny dodatek do wypieków. Poza dobrymi walorami smakowymi tego typu miód gwarantuje odpowiednią wilgotność wyrobom spożywczym i znacznie przedłuża ich trwałość. To idealny dodatek do uwielbianych nugatów, pierników czy ciastek korzennych. Miód sztuczny wyróżnia się również znacznie korzystniejszą ceną w stosunku do produktu naturalnego.
Co charakteryzuje miód naturalny?
Miód naturalny to przysmak, który produkowany jest przez pszczoły. To produkt występujący podobnie jak jego sztuczny odpowiednik w postaci stałej lub płynnej. Niezależnie od rodzaju zawiera mnóstwo substancji odżywczych oraz witamin, dlatego stanowi cenny dodatek do kanapek, herbat i innych dań. Biorąc pod uwagę pochodzenie, miód naturalny podzielić można na różne gatunki, które charakteryzują się nieco innymi właściwościami.
Do najpopularniejszych odmian miodu naturalnego należą m.in. produkty gryczane, akacjowe, manuka, lipowy, rzepakowy, spadziowy czy wielokwiatowy. Niestety miody naturalne w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza tracą swoje cenne właściwości. Są trudniej rozpuszczalne w wodzie i odbywa się to w sposób niejednorodny. Dlatego do wszelkich wypieków idealnym produktem jest miód sztuczny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Oliwki Etc Marcin Gonder
Przetwórstwo owocowo - warzywne woj. małopolskie30-705 Kraków, Klimeckiego 14
-
Vandemoortele Europe NV (spółka akcyjna) Oddział w Polsce
Cukiernicze wyroby - produkcja, hurt woj. łódzkie91-842 Łódź, Tokarzewskiego 7-12
-
Delikatesy Spożywcze Piekarski w Starym Młynie
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt woj. łódzkie92-701 Łódź, Pomorska 604