Czy w restauracji trzeba zamawiać przystawki?

Spis treści
- Przystawki a savoir-vivre
- Czy zawsze w restauracji należy zamówić przystawkę?
- Co najlepiej sprawdzi się na przystawkę?
W każdej dobrej restauracji w menu znajdziemy propozycje przystawek. Często je pomijamy i przechodzimy od razu do przeglądania dań głównych. A szkoda, bo przystawki są ciekawymi kompozycjami i mają za zadanie zaostrzyć nasz apetyt podczas oczekiwania na zamówione jedzenie. Czy więc w restauracji powinniśmy zamówić przystawkę? Czy pominięcie tego dania jest niezgodne z etykietą?
Przystawki a savoir-vivre
Zamawianie przystawek przed daniem głównym jest wpisane w zasady savoir-vivre. Zgodnie z etykietą najpierw powinniśmy skosztować przystawek zimnych, a w następnej kolejności ciepłych. Dzięki nim nie siedzimy przy pustym stole i możemy umilić sobie czas oczekiwania na potrawę. W dobrych lokalach takich jak restauracja Antresola znajdziemy zarówno klasyczne przystawki, jak i ciekawe kompozycje smakowe. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie i żadna z osób nie będzie musiała siedzieć i patrzeć, jak reszta stolika spożywa swoje dania. Przystawki pełnią ważną rolę, ponieważ mają zaostrzać nasz apetyty, ale poza tym to świetna okazja do skosztowania czegoś nowego.
Przeczytaj również: Gdzie można zjeść najlepsze steaki w Warszawie?
Czy zawsze w restauracji należy zamówić przystawkę?
Restauracja to miejsce, w którym powinniśmy przestrzegać zasad savoir-vivre. Czy w takim wypadku jesteśmy zmuszeni zamówić przystawkę jeśli jej nie chcemy? Oczywiście, że nie! Przecież inni goście restauracji nie będą zaglądać nam na talerz, czy sprawdzać, czy zaczęliśmy posiłek we właściwej kolejności. Jeśli nie masz ochoty na przekąskę przed daniem głównym albo żadna z propozycji w menu nie przypadła Ci do gustu, spokojnie możesz pominąć ten posiłek. Tym bardziej jeśli jesteś tam z bliskimi przyjaciółmi czy partnerem. Jednak w przypadku, gdy jesteśmy na uroczystym wydarzeniu lub ważnym spotkaniu, warto zacząć od przystawki.
Przeczytaj również: Po czym poznać dobrą restaurację?
Co najlepiej sprawdzi się na przystawkę?
Przystawki to lekkie dania, które serwowane są w małych porcjach. Możemy je podzielić na dwa rodzaje – przystawki zimne i ciepłe. Te pierwsze możemy najczęściej spotkać pod mięsną postacią. Może to być deska szynek, plastry mięs lub tatar podany z pieczywem i warzywami. Dla osób na diecie bezmięsnej, jako przystawka dobrze sprawdzi się np. hummus. Przystawkami na gorąco, które przypadną do gustu wielu osobom, są np. pierogi. Na ciepło możemy zjeść także pieczone karczochy, krewetki, czy bruschettę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Cukiernia Izabela Zając
Cukiernie, ciastkarnie woj. dolnośląskie50-369 Wrocław, Curie-Skłodowskiej 51
-
Roksana Jarząb Pracownia cateringowa uRoki Smaku
Catering woj. warmińsko-mazurskie13-330 Bielice 22A
-
Bar Perełka, catering, imprezy okolicznościowe
Catering woj. pomorskie80-524 Gdańsk, Gałczyńskiego 2