Co zaliczamy do tzw. surowców przyprawowych?
Surowce przyprawowe to nic innego jak rośliny i ich części, które posiadają znaczące właściwości smakowe. Używa się ich jako dodatków poprawiających walory smakowe oraz aromatyczne w potrawach. Niektóre z nich można stosować jako samoistne produkty spożywcze, jednak najczęściej są wykorzystywane właśnie do akcentowania smaku i zapachu. Które z nich są najpopularniejsze w spożywanych w Polsce daniach? Przeczytaj i sprawdź!
Najpopularniejsze surowce przyprawowe – jak uzyskać?
Często za konkretną przyprawę uznaje się tylko jeden z elementów rośliny lub zioła. Można je uzyskać z: liści, korzeni, kłączy, łodyg, owoców, kwiatów, nasion, czy cebul. Producent ziół i przypraw Floramex posiada w swojej ofercie najróżniejsze warianty takich roślin. Do ich uzyskania może być konieczne przeprowadzenie obróbki. Niektóre rośliny i ich części należy wysuszyć, inne oddzielić mechanicznie. Wiele z nich stosuje się również w formie świeżej lub mrożonej. Wszystko po to, by wydobyć z nich maksymalną ilość aromatu i smaku. A jakie rośliny i zioła najczęściej stosuje się w kuchniach całego świata?
Które rośliny i zioła wykorzystuje się najczęściej?
Zacznijmy od roślin, które wielu z nas bardzo dobrze zna. W formie przypraw stosuje się:
cebulę suszoną i prażoną;
czosnek suszony i granulowany;
marchew suszoną;
paprykę słodką sproszkowaną;
pietruszkę suszoną (korzeń);
pomidory suszone;
seler (grys i kostka).
Każdą z ww. roślin można zastosować również na surowo, ale służą one po obróbce również do wzmacniania smaku. Poza tym zioła i przyprawy uzyskiwane są z:
anyżu;
bazylii;
chilli;
cynamonu;
curry;
estragonu;
gałki muszkatołowej;
liści laurowych;
majeranku;
pieprzu;
rozmarynu;
tymianku;
ziela angielskiego.
Skomponowanie idealnie smacznych i aromatycznych potraw w dużej mierze bazuje właśnie na zastosowaniu odpowiednich przypraw. Warto stosować tylko te, które pochodzą od sprawdzonych dystrybutorów i producentów. Tylko wtedy można mieć pewność ekologicznych upraw oraz najwyższej jakości przygotowywania ziół. Warto pamiętać, że odpowiednia kompozycja dodatków pozwala unikać nadmiaru soli w diecie. Dzięki nim potrawy są równie smaczne i przede wszystkim bardzo zdrowe.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana