Artykuł sponsorowany

Co wpływa na smak kiełbasy?

Co wpływa na smak kiełbasy?

Tradycyjne wyroby wędliniarskie takie jak kiełbasy, wędzonki są pełne smaku i aromatu. Aby go uzyskać, producenci  naturalnych wędlin wybierają najlepszej jakości mięso. Jest to wyczuwalne w smaku, czego nie można powiedzieć o produktach z dużych sieci handlowych, które są nafaszerowane sztucznymi dodatkami. Jak producenci kiełbas uzyskują tak smaczne wyroby mięsne. Przeczytaj, co ma wpływ na ich smak.

Od czego zależy to, jak będzie smakowała kiełbasa?

Bezpośredni wpływ na smak kiełbasy ma przede wszystkim rodzaj mięsa, z której została przygotowana. Kluczowe jest także to, jak zwierzęta, z których pochodzi mięso, były karmione. Pasza ma bowiem spory wpływ na to, co gromadzi się w tkance tłuszczowej zwierzęcia. Dlatego warto spożywać wędliny pochodzące z małych masarni, które  przetwarzają mięso w tradycyjny sposób według starych receptur, takich jak ta należąca do producenta wędlin Tołłoczko. To gwarancja smaku i zdrowego składu. Na smak kiełbasy wpływ ma też proporcja dobranych gatunków mięs.

Przyprawy a finalny smak kiełbasy

Walory smakowe kiełbasy zawdzięczamy także przyprawom, które są do niej dodawane w procesie wytwarzania i wędzenia. Najczęściej jest to oczywiście sól, pieprz, majeranek, solanka z liściem laurowym i zielem angielskim. Podstawowym dodatkiem jest także czosnek, w ilościach, aby smak był wyczuwalny w zależności od gatunku wędlin. Do wyrobów wędliniarskich czasami dodaje się także inne przyprawy np. kminek, gorczycę czy kolendrę, a ostatnio czosnek niedźwiedzi  . Mają one bardzo specyficzny smak, dzięki czemu kiełbasa zyskuje na oryginalności. Niektórzy producenci przyprawiają swoje wyroby również słodką lub ostrą papryką, majerankiem czy gałką muszkatołową. Najlepiej, jeśli są to oczywiście naturalne przyprawy, a nie sztuczne mieszanki. Smaku dodaje też rodzaj drewna, jakiego użyto do wędzenia: buk, olcha, śliwka, wiśnia, grusza, jałowiec.....

Jaki wpływ na smak kiełbasy ma jej wędzenie?

Za finalny smak kiełbasy w dużej mierze odpowiada także wędzenie. Proces ten może trwać od kilku godzin do kilku dni. Wszystko zależy od tego, jakie mięso lub mieszanka mięs została wybrana do przygotowania wędliny. Nie bez znaczenia pozostaje także temperatura, jakiej używa się do suszenia i wędzenia. Drewno twarde liściaste musi być suche wysezonowane minimum 2 lata. Nie wolno wędzić mokrym drewnem, gdyż dym taki powoduje kwaśny smak i okopcenie, nie uzyskując odpowiedniej temperatury.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.