Co wpływa na smak kiełbasy?
Tradycyjne wyroby wędliniarskie takie jak kiełbasy, wędzonki są pełne smaku i aromatu. Aby go uzyskać, producenci naturalnych wędlin wybierają najlepszej jakości mięso. Jest to wyczuwalne w smaku, czego nie można powiedzieć o produktach z dużych sieci handlowych, które są nafaszerowane sztucznymi dodatkami. Jak producenci kiełbas uzyskują tak smaczne wyroby mięsne. Przeczytaj, co ma wpływ na ich smak.
Od czego zależy to, jak będzie smakowała kiełbasa?
Bezpośredni wpływ na smak kiełbasy ma przede wszystkim rodzaj mięsa, z której została przygotowana. Kluczowe jest także to, jak zwierzęta, z których pochodzi mięso, były karmione. Pasza ma bowiem spory wpływ na to, co gromadzi się w tkance tłuszczowej zwierzęcia. Dlatego warto spożywać wędliny pochodzące z małych masarni, które przetwarzają mięso w tradycyjny sposób według starych receptur, takich jak ta należąca do producenta wędlin Tołłoczko. To gwarancja smaku i zdrowego składu. Na smak kiełbasy wpływ ma też proporcja dobranych gatunków mięs.
Przyprawy a finalny smak kiełbasy
Walory smakowe kiełbasy zawdzięczamy także przyprawom, które są do niej dodawane w procesie wytwarzania i wędzenia. Najczęściej jest to oczywiście sól, pieprz, majeranek, solanka z liściem laurowym i zielem angielskim. Podstawowym dodatkiem jest także czosnek, w ilościach, aby smak był wyczuwalny w zależności od gatunku wędlin. Do wyrobów wędliniarskich czasami dodaje się także inne przyprawy np. kminek, gorczycę czy kolendrę, a ostatnio czosnek niedźwiedzi . Mają one bardzo specyficzny smak, dzięki czemu kiełbasa zyskuje na oryginalności. Niektórzy producenci przyprawiają swoje wyroby również słodką lub ostrą papryką, majerankiem czy gałką muszkatołową. Najlepiej, jeśli są to oczywiście naturalne przyprawy, a nie sztuczne mieszanki. Smaku dodaje też rodzaj drewna, jakiego użyto do wędzenia: buk, olcha, śliwka, wiśnia, grusza, jałowiec.....
Jaki wpływ na smak kiełbasy ma jej wędzenie?
Za finalny smak kiełbasy w dużej mierze odpowiada także wędzenie. Proces ten może trwać od kilku godzin do kilku dni. Wszystko zależy od tego, jakie mięso lub mieszanka mięs została wybrana do przygotowania wędliny. Nie bez znaczenia pozostaje także temperatura, jakiej używa się do suszenia i wędzenia. Drewno twarde liściaste musi być suche wysezonowane minimum 2 lata. Nie wolno wędzić mokrym drewnem, gdyż dym taki powoduje kwaśny smak i okopcenie, nie uzyskując odpowiedniej temperatury.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana