Cateringowe przekąski na zimno. Charakterystyka
Przy organizacji różnego rodzaju uroczystości i eventów trzeba zwrócić uwagę na różne kwestie. Jedną z najważniejszych jest wybór odpowiedniego menu. Zazwyczaj uwzględnia się w nim nie tylko główne dania, ale też rozmaite przekąski na zimno. Zadanie przyrządzenia wspomnianych potraw w większości przypadków powierza się firmom cateringowym. Sprawdź, jakie zimne przegryzki warto podać uczestnikom różnorodnych imprez.
Najważniejsze walory przekąsek na zimno
Przekąskami najczęściej nazywa się podawane w niewielkich porcjach potrawy stanowiące samodzielny posiłek. Takie dania pozwalają na szybkie zaspokojenie głodu. Często pełnią one funkcję dodatku do konsumowanego piwa, wódki bądź wina. Przegryzki, w przeciwieństwie do innych potraw, nie wymagają jedzenia przy stole. Można je z powodzeniem spożywać na stojąco w trakcie konwersacji z innymi gośćmi lub gospodarzami imprezy.
Przekąski na zimno przygotowywane przez pracowników takich firm jak hotel Locomotiva z Lublina, odznaczają się wyjątkowym walorami smakowymi oraz odżywczymi. Do ich przyrządzenia wykorzystuje się wyłącznie starannie wyselekcjonowane, świeże produkty. Przegryzki doskonale nadają się do podawania w formie tzw. szwedzkiego stołu. Takie potrawy na ogół są łatwe do nałożenia na talerz i spożycia. Goście mogą sami zdecydować, którymi przekąskami chcą się delektować w określonym czasie.
Wybrane propozycje zimnych przegryzek
Na imprezowych stołach królują różnego rodzaju zimne przekąski. Do najpopularniejszych z nich zalicza się:
małe kanapki;
jajka faszerowane na zimno;
koreczki śledziowe nabite na wykałaczki;
rolady z szynki;
pizzerinki z cukinii;
różnego rodzaju sałatki warzywne i mięsne.
Ogromną popularnością wśród gości zgromadzonych na rozmaitych uroczystościach cieszą się także paszteciki na zimno oraz krakersy posmarowane pastą do pieczywa. Pracownicy odpowiedzialni za catering w Lublinie bądź innym mieście często serwują uczestnikom imprez szaszłyki z kurczaka. Smakosze chętnie sięgają również po zimne przekąski z ciasta francuskiego.
W ostatnim czasie absolutny hit kulinarny stanowią też tzw. spring rollsy. Są to świeże sajgonki przygotowane bez smażenia. W skład tego typu potraw wchodzi nadzienie z mięsa lub świeżych warzyw owinięte delikatnym kokonem z papieru ryżowego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana