Boczek, kiełbasa, szynka i inne wyroby z wieprzowiny obecne w polskiej kuchni od pokoleń
Rodzime tradycje kulinarne są silnie związane z poszczególnymi regionami, ponieważ wiele dań jest znana jedynie na pewnych obszarach naszego kraju. Są jednak grupy wyrobów wytwarzanych niemal powszechnie i choć zdarzają się między nimi pewne różnice, to należą do najbardziej charakterystycznych potraw kuchni ludowej. Wśród nich znajdują się przede wszystkim wszelkiego rodzaju wędliny przygotowywane z mięsa wieprzowego.
Dlaczego warto jeść wieprzowinę?
Mimo dużej różnorodności klasycznej polskiej kuchni, która jest prawdziwą mozaiką smaków i produktów charakterystycznych dla konkretnych okolic, wyrobami łączącymi upodobania kulinarne oraz wywodzącymi się z wielowiekowej tradycji związanej z przygotowywaniem, oraz komponowaniem posiłków pozostaje wieprzowina, a także wytwarzane z niej produkty masarskie. Wynika to zarówno z jej wysokiej dostępności, jak i walorów smakowych oraz bogactwa cennych składników odżywczych. W mięsie wieprzowym znajduje się pokaźna ilość łatwo przyswajanego białka, a także makro i mikroelementów. Wśród najistotniejszych warto wymienić witaminy B, A, D oraz PP, a także żelazo. Warto też pamiętać, że choć dawnej mięso obfitowało w tłuszcz i był on traktowany jako niezwykle wartościowy, to współcześnie hodowane odmiany dostarczają go o wiele mniej, przez co przygotowywane z nich przetwory są znacznie zdrowsze, a także lepiej pasują do naszych przyzwyczajeń żywieniowych.
Klasyczne wędliny wieprzowe
Wędliny wieprzowe to bardzo pojemna kategoria, które obejmuje zarówno gatunki wykorzystujące bardziej cenione części tuszy, takie jak boczek czy szynka, jak i jedzone na co dzień, a więc głównie rozmaite rodzaje kiełbas. Tradycyjnie wędzone boczki i szynki były traktowane jako wyrób delikatesowy i jedzone jedynie z okazji świąt oraz specjalnych uroczystości. O wiele częściej spożywane były kiełbasy i wyroby zawierające podroby od podgardlanek i salcesonów po klasyczną i wciąż cenioną kaszankę. Warto pamiętać, że dawniej popularność wędlin wynikała również z tego, że wędzenie i obfite dodawanie przypraw było niezawodnym sposobem na bezpieczne zakonserwowanie mięsa. Hurtownia Wyrobów Mięsnych Hurt-Mięs z Inowrocławia oferuje wieprzowinę i produkowane z niej przetwory, a także szeroki wybór wędlin drobiowych i mięsa najwyższej jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana