5 najpopularniejszych odmian oliwek
Oliwki to jedne z najchętniej wybieranych produktów kuchni śródziemnomorskiej. Stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych, a ponadto zawierają mnóstwo witamin, m.in. C, E czy A. Poza tym pasują do wielu dań, chociaż znakomicie sprawdzają się także jako smakowita przekąska do wina czy serów. Na jaką odmianę oliwek warto się zdecydować? Oto zestawienie pięciu najpopularniejszych.
Oliwki Chalkidiki
Delikatne i mięsiste oliwki Chalkidiki to świetna propozycja na każdą porę dnia. Nadają się bowiem zarówno do śniadania, jak i do kolacji z winem. Zatem są one bardzo uniwersalne i przez to znakomicie nadają się na przykład na prezent. Idealnie, jeśli są sprzedawane z pestką, otoczone w świeżym czosnku i tymianku oraz olivie extra virgin. Sklep z oliwkami, który oferuje taki wariant, z pewnością jest wart uwagi smakoszy. Warto dodać, że dobrej jakości oliwki Chalkidiki muszą być pozbawione konserwantów, bo tylko wówczas można zachwycać się pełnią smaku i aromatu.
Oliwki Kalmata
Greckie bezpestkowe oliwki Kalamata są uznawane za najlepsze w swojej kategorii. Wyróżniają się ciemnofioletową lub brązową barwą. Idealne do pizzy, sałatek i kanapek. Sprawdzają się również jako składnik dań z makaronów i zapiekanek.
Oliwki Piquee
Marokańskie oliwki Piquee to jedna z bardziej wykwintnych propozycji. Mocno wytrawne, sprzedawane na przykład w rozmarynie, natce pietruszki, ziołach prowansalskich. Wspaniałe do desek serów, jako propozycja na wieczór.
Oliwki Tsakistes
Oliwki Tsakistes wyśmienicie komponują się z lekkimi alkoholami, takimi jak wino czy piwo. Mają wyjątkowy smak, a najlepiej smakują w otoczeniu przypraw, takich jak chili czy kolendra.
Oliwki zielone nadziewane
Na liście rekomendowanych rodzajów oliwek dostępnych w sprzedaży nie może zabraknąć smakowitych oliwek zielonych faszerowanych. Oliwki nadziewane czosnkiem są szczególnie aromatyczne i stanowią idealny wybór dla wszystkich smakoszy, chcących uzupełnić swój wieczór z winem. Są one również polecane do sałatek i kanapek oraz jako uzupełnienie wykwintnej deski serów. W asortymencie polecanych sklepów znajdują się również greckie zielone oliwki nadziewane migdałem, otoczone w oliwie extra virgin. Miękka, delikatna oliwka, w połączeniu z chrupkim orzechem jest bardzo smakowitą przekąską.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana